Spark et styremedlem i dag

Serien er halvspilt og lagene på nederste del av tabellen har «tatt grep» for å komme seg unna nedrykkstriden. Det er ikke langt opp, så her er det små marginer som kan avgjøre. Norske klubber har to virkemidler de tyr til i slike situasjoner: Spark treneren og kjøp noen middelmådige spiller fra Utlandet, evnt hent hjem en gammel utenlandsproff.

For å ta trenersparkingen først. I Tromsø fikk Normark sparken før det hadde gått en sesong. Styret blir sittende, selv om det var de som ansatte mannen de nå anser å være en fiasko. Keiko i Start er mer forståelig, men også her burde styret konkludert med at de trenger en annen type trener nå, og Nordlie kunne ha avsluttet etter sesongen, eller før sommerpausen. Problemene med Nordlie er jo ikke noe som plutselig har dukket opp?

Andre trenere kan fort gå i løpet av sesongen og det er synd, for det er ingen ting som tyder på at slik kortsiktighet fører til pokaler og sølvpuss. Brann leder tabellen, og all ære til styret i Brann som for en gangs skyld ikke har gitt etter for presset og sparket treneren når det har gått litt dårlig. Mjelde har fått tid til å bygge et lag. Rekstedt i VIF har hatt suksess de to siste årene etter å ha startet med laget i 2001(opprykk). Han kunne fort ha fått sparken etter nesten-nedrykket året etter – men heldigvis for VIF skjedde ikke det. Langsiktighet lønner seg (Ferguson og Wenger er andre eksempler). Hallgeir Gammelsæter kommenterer kastingen av trenere i en bra artikkel i Aftenposten 1/8.

Så lenge Viking ikke rykker ned håper jeg de fortsetter med Prahl som kan trenge mer tid med det til stadighet nykomponerte laget. Viking har kjøpt mye nye spillere, og laget har ikke «satt seg» skikkelig. Langsiktighet i spillergruppen er noe man savner i flere klubber. Til stadighet kjøpes det mer eller mindre ukritisk utlendinger til å score mål. Gjerne en gammel dansk eller en avdanket utenlandsproff. For det første er dette i stor grad penger ut av vinduet, for det andre setter det norske talenter på benken – hvis man da greier å kjøpe en spiller som bør få sjansen. Alltid Fotball kommenterer også disse sakene, og talentspeider Tor-Kristian Karlsen kommenterer norske klubbers bomkjøp i en av sine bloggposter. Samtidig meldes det i dag at VIF renser stallen og skal kvitte seg med benkevarmerene Levan Melkadze og Mbulelo Mabizela.

Jeg skal komme tilbake med mer på utlendinger og talenter, men for nå konkluderer jeg med at styrer i hele landet bør gå i seg selv, og kanskje noen bør se om etter noe annet å drive med?

update 4.8: Ricard Jansen (fxt-blogger og leder for Supporteralliansen) syntes ikke så synd på trenerene som får sparken