Det norske angrepet

Fotball dreier seg i stor grad om å score mål. Når tippeligaen er så jevn som nå letes det med lys og lykter, gjerne i Utlandet, etter «notoriske målscorere» og «måltyver». Samtidig som det angivelig satses på egenutviklede spillere i mange klubber fylles angrepsrekkene opp med innkjøpt vare. Hvis vi ser på alle årets 303 mål (ekskl. 12 selvmål) har 157, eller ca 52%, hatt norsk avsender. Dette skyldes i stor grad at det nesten ikke finnes norske angrepsspillere i tippeligaen, og hvertfall få som kan kalles talenter.

Hvordan kan vi tro at vi skal dyrke frem nye talenter hvis de ikke får spille? Selv i 1 divisjon henter lagene inn utenlandske spillere for å spille angrep. Her på huset heier vi på Jesper Mathisen. 19-åringen er stortalent og IK Starts fremtid. Han har i år spilt den slående sum av 23 minutter. Det gir han nok den erfaringen, motivasjonen og matchingen han trenger for å bli skikkelig god.

Litt mer tall: Av de 36 norske spillerene som har scoret 2 mål eller mer (definisjonen på en måltyv?) er 11 stykker 25 år eller yngre. Dette er en ganske drøy definisjon av ung og lovende, likevel er det lite glede i tallene. I tillegg må det nevnes at bare tre av disse figurerer på klubbenes liste over angrepsspillere (kilde: fxt.no). Braathen, Midttun Lie og Ødegaard har scoret til sammen 6 mål. Jeg vil vel si at både Espen Ruud, Espen Hoff, Tarek Elyounoussi, Petter Vaagan Moen og Samuel Isaksen kan telle som angrepsspillere, og dette bedrer tallet til 27 mål på «de unge angriperene». Dette tilsvarer under ?(c)n prosent av målene.

I vår middelmådige eliteserie skulle man tro det skulle være bedre plass til unge, lokale talenter. I stedet blir de satt på benken for et sporadisk innhopp og får spille kun på rekruttlaget i andre- eller tredjedivisjon. Plassene på laget blir overlatt til gamle helter som kommer hjem, unge talenter fra fjerne land (CM og hattrick-tankegang: Kjøp unge talent, tren dem opp til «excellent» og selg dem dyrt til større klubber) eller (etter min mening det mest meningsløse:) få inn gamle helter fra EU som kun kan bidra med eventuelle kortsiktige resultater.

For å være litt konstruktiv: Kanskje vi burde gjøre noe drastisk? Hva med en egen ungdomskvote som en del av profflisensen, eller et krav om «akademi»? Jeg syntes hvertfall vi burde hatt en 2-lagsserie bestående av de samme lagene som spiller i Eliteserien – slik det er i dag avgjør de 2 divisjon, og stiller aldri med det samme laget som sist. Er det dårlig gjort når ett lag må møte Tore Andre Flo og Fredheim Holm på topp, og andre får spille mot Alexander Mathisen og Glenn Roberts? Dette kan avgjøre opprykk eller nedrykk i de lavere divisjoner, i tillegg til at nivået sannsynligvis er for lavt for å kunne bruke det som noe særlig referanse for Eliteserien. Talentene går nå i beste fall til førstedivisjon, men hvis de blir gode der klager eliteserien over at de er så dyre, og at de heller kjøper et talent fra Utlandet.