FC Barcelonas bakside

Det er champions league semifinale mellom Chelsea og Barca, og de fleste som heier på fotballen, og ikke ett av de tre engelske lagene går vel rundt og håper det populære laget fra Barcelona med Unicef på brystet skal vinne sølvtøyet denne gangen. Jeg har også lenge sett på Barca som den perfekte klubb: De spille morsom fotball, Unicef på brystet (tidligere hadde de ingenting), eiet av medlemmene og en lang historie som storklubb. Flott!

Den siste tiden har jeg kommet over en rekke riper i lakken til denne tilsynelatende sympatiske klubben. Første ripe er avdekket i boken Den forsvunnede diamant av Lars Backe Madsen og Jens Johansson, hvor de viser at Barcelona støvsuger Kamerun for fotballtalent ved hjelp av Samuel Eto’o, og bringer de beste til akademiet sitt (La Masia) i Barcelona i en veldig ung alder. Yngstemann de fant var 11 år. Til sammen hadde Barca 11 barn fra Kamerun på La Masia da journalistene var der, blant annet Isaac Stephane Mbonque Nkam (11), Wilfrid Kaptoum (12), Franck Bagnack (12), Zacharie Lionel Enguené Onana(12), Alain Richard Ebwelle (12), Jean Marie Dongou (13) og Vivaldi Leonid Bakoyock (14). I tillegg fant de også ni-åringen(!) Ibourahima «Ibo» Balde fra Senegal og Josimar Aldair Quintero (11) fra Ecuador.

I tillegg har Barcelona/Fundation Samuel Eto’o (FSE) startet et akademi for de 300 beste spillerne i Kamerun mellom 10 og 13 år hjemme i Kamerun (byen Kribi). De kaller det veldedighet – men alle de beste havner på La Masia. Ulovlig i følge FIFA, men det ser ikke ut til å stoppe storklubber som Barca. De har også startet akademier i Argentina, Sør-Afrika, Egypt og Mexico, og henter unggutter fra utenfor EU til Barcelona. Dette er et klart brudd på FIFAs og UEFAs regler, samtidig som det sannsynligvis bryter internasjonale og europeiske regler for barnearbeid, slavearbeid, menneskesmugling etc (selv om barna kommer «frivillig»).

Samuel Eto’o var også i sentrum for overgangsspekulasjoner i fjor, da han tilsynelatende skulle gå til den Uzbekiske klubben FC Bunyodkor på en tre måneders låne-deal verdt 25 millioner dollar. Klubben styres av presidentens datter, og finansieres gjennom private oljepenger (staten Usbekistan er fattiglus). De nøyde seg til slutt med Rivaldo. Hele historien om klubben er godt beskrevet i denne artikkelen i the Observer. Klubben var i fjor i semifinalen i Asias CL, og poenget mitt i denne posten: Den har et samarbeid med Barcelona!

Barcelona skal spille åpningskampen på den nye stadionanlegget, i tillegg til at Messi, Iniesta og Pyuol (+ Fabregas, Arsenal og tidligere La Masia-elev) har vært der for å drive «promo» for klubben. Til sammen skal de ha fått 8-10 millioner dollar for disse aktivitene – er det prisen det koster for å kjøpe sjelen til en klubb som Barca? Det bør nevnes at EU nettopp har gjenopptatt handel med Usbekistan, tortur er vanlig (iflg. Amnesty og Human Rights Watch) og president Karimov styrer i et tilnærmet diktatur. Datteren er forventet å overta etter ham. Sfæren rundt Barca virker å holde svært tett kontakt med maktmenneskene i Usbekistan og FC Bunyodkor.

Dere husker kanskje en annen Usbeker med fotballinteresser. Det er verdt å få med seg hvilken hedersmann Arsenal har på eiersiden: Påstått kriminell, heroinsmugler og voldtektsmann Alisher Usmanov. Han er selvfølgelig god kompis med de involverte  i Bunyodkor. Når man i tillegg vet at Wenger er en ivrig investor i barneakademi rundt omkring i den tredje verden, Fabregas var i Tashkent(hovedstad i Usbekistan) og gjorde promo og Petit har vært i begge klubber og fungert som mellommann for Bunyodkor, så begynner man jo å lure om Arsenal heller ikke bare har rent mel i posen.

Hvem skal jeg heie på i CL nå?