IK Start en skute uten styring?

IK Start er (igjen) reddet fra konkurs og økonomisk ruin. Denne gangen er det Sparebanken Sør, som både er hovedsponsor og stadionnavnsponsor, som går inn på eiersiden i tillegg. Overtagelsen medfører at Soler, Rasmussen-gruppen og Ernst Ravnaas nå i praksis er ute av klubben. Dette avslutter en lenger periode med Erik Solér på eiersiden, og kanskje kan det også avslutte en tilsynelatende uendelig periode hvor klubben har blitt drevet omtrent som det ble/blir spilt makrellfotball: Lekent og underholdende, men ikke nødvendigvis spesielt effektivt.

Davy Watne beskriver Erik Solers periode i klubben i en bloggpost på tv2-bloggen sin. Det må være lov å være enig med Davy at ikke alt Soler har foretatt seg virker gjennomtenkt. Han blandet roller, og greide ikke å få på plass en administrativ gruppe som greide å gjennomføre Sør Arena-prosjektet på en bra måte. I tillegg ble det gjort en (grov) feilvurdering ved ansettelsen av Stig Inge Bjørnebye som hovedtrener. Juniorarbeidet har vært bra, men at en prosjektplan eller et budsjett noen gang kan ha vist at inntekter og utgifter ville balansere er vanskelig å tro. Slik kan man kanskje styre i CM, men for å bli en storklubb må man få på plass et sterkere administrativt apparat.

I tillegg har dette vært en forferdelig investering av Soler, men det visste han kanskje da de gikk inn? I følge NTB har Soler og Ravnaas tapt rundt 30 millioner på investeringen de gjorde i 2001. Da reddet de klubben fra konkurs. Slik sett har Start-fansen mye å takke disse to (samt andre investorer) for, men det likevel vanskelig å skjønne hvordan man kan investere mange millioner i en klubb uten å kreve at de som styrer også er kompetente og ansvarlige.

Nå ser det ut som Sparebanken Sør tar ansvar for situasjonen. De sier rett ut at de er der for å redde egne investerte verdier, og har også lansert Regionsjef �yvind Aasen som ny styreleder. Forhåpentligvis får han med et styre som også blir diktert av Sparebanken. Her trengs ikke Start-fans, men folk som gjør de riktige økonomiske disponeringene, vet å vurdere risiko og skjønner seg på økonomi.

Dette får naturligvis sportslige konsekvenser. Likevel bør Start greie opprykk, men for å overleve i Tippeligaen trengs spillere. Det er nå stopp i kontraktsforhandlingene med spillerene som har kontrakter som går ut (Fevang, Borgersen og Nilsen), men samtidig har investorer kommet på banen med 5 millioner for å styrke stallen. En ny amerikaner er klar, og en annen kan være på vei. Start har fortsatt gjeld som Sparebanken ikke ville ettergi (60 mill), samt byggegjeld etter Sør Arena-overskidelsene (omgjort til vanlig gjeld nå), men med fornuftig satsing, gode kjøp og en bra junioravdeling kan det bli moro på Sør Arena også i fremtiden. Uansett blir det mye folk og moro på lørdag når/hvis Myggen gjør comeback!

Start er reddet for denne gangen, og dette kan være starten på noe nytt?