Kvaliken er ikke over selv med 0 poeng

Før lørdagens landskamp mellom Norge og Skottland er norske medier (deriblant TV2-sporten i går kveld) klare i sin tale på at �ge Hareide burde ta hatten og gå dersom det ikke blir poeng hverken mot Skottland eller Nederland, og at det da bare er å se mot EM 2012.

Feil. Feil. Feil! Norge har alle muligheter fremdeles, og jeg skal vise hvorfor.

Nederland er klare favoritter i vår pulje, og forventes å cruise greit inn til solid seier i vår gruppe. Bak Nederland er det ganske jevnt om andreplassen som mest sannsynlig gir kvalifiseringsspill mot en annen toer. Norge og Skottland regnes som favoritter, men hverken Island eller Makedonia er kasteballer på San Marino/Andorra-nivå, og vil nok knipe en del poeng.

Jeg skal sannsyliggjøre åpningshypotesen min med å regne hvordan lagene gjør det ut ifra et egenprodusert referanse-utfall. Det er som følger:

  • Nederland vinner alle sine kamper, hjemme og borte. 
  • Skottland og Norge vinner alle sine kamper mot Island og Macedonia, og hjemmekampen mot hverandre. 
  • Island og Macedonia vinner hjemme i innbyrdes oppgjør, taper resten.

Dette vil gi følgende slutttabell:

  1. Nederland     8    8-0-0     24p
  2. Norge           8     5-0-3     15p
  3. Skottland      8     5-0-3     15p
  4. Island           8     1-0-7       3p
  5. Macedonia    8     1-0-7       3p
Etter fire kamper har Ligger Norge 2p bak skjema, mens Skottland har tapt mot gruppens antatte askeladd, Macedonia, og ligger 3p bak referansen. Nederland har vunnet sin ene kamp, mens Macedonia og Island har prestert noe bedre enn mitt skjema.
Skulle Norge tape begge den kommende ukens kamper, vil vi fremdeles ligge 2 poeng bak, men relativt sett ett poeng bedre enn Skottland. Hvis alle lagene deretter presterer på det jevne resten av kvalifiseringen, vil Norge likevel ta andreplassen. Ett poeng foran Skottland, ett lite hav bak Nederland.
Min analyse er nok ikke helt vanntett. Nederland kommer til å avgi poeng, og om de gjør det mot Skottland, og ikke mot Norge går det dårlig. Jeg synes likevel det er interessant å se hvor lite hold det er i medienes krisemaksimering.
Hjemmekampen mot Skottland og bortekampene mot Island og Macedonia blir, etter min mening, nøkkelkampene i kvalikken, men skulle vi mot formodning vinne på Hamden Park, vil det se meget lyst ut, og vi vil ligge an til å havne 7 poeng foran Skottland til slutt. Det er ikke bare i Norge mediene hyler; Skotsk FA måtte i går gå ut å si at George Burleys jobb ikke alene avhenger av seier mot Norge.
Heia Norge!