Adeccoligaen 2006, slik går det…

Førstkommende helg sparkes det i gang. Ikke bare Tippeligaen, men også i vår nest høyeste divisjon Adeccoligaen (tidligere 1. divisjon). Mange spennende lag i årets utgave, både i toppen og bunnen av divisjonen. Jeg skal forsøke meg på et lite tabelltips en uke før seriestart.

Helt sist kommer Tromsdalen. Jojolaget fra nord må nok rett ned i 2. divisjon igjen. Har mange unge spillere, som kan komme til å vise seg frem i enkeltkamper, men alt i alt blir dette for tynt. Kan overraske hjemme, å stjele poeng fra stort sett alle, på sin meget nedslitte kunstgressbane.

MS Oslo, Løv-Ham og Follo følger Tromsdalen ned. MS Oslo (tidligere Oslo Øst) har nesten utelukkende unge spillere, og burde nok ventet noen år med opprykket. Kompisgjengen fra Bergen (Løv-Ham) berget i fjor, men i år går det nok ikke like bra. Dårlig hjemmearena kan igjen favorisere bunnlaget her, men det blir nok ikke mange poengene på bortebane. Follo blir nok laget som kommer på den sure 13. plassen, og blir det siste laget som rykker ned. Andreas Strand er borte, og det var vel han alene som berget laget i fjor. Sorry gutter, men det blir ikke Adeccoligafotball for Follo i 2007.

Sparta Sarpsborg, Hødd og Pors Grenland kommer til å berge med et nødskrik. Sparta har hentet inn spillere som helt klart forsterker laget fra i fjor, og hvis disse holder seg skadefrie mesteparten av sesongen burde dette holde for Sparta. Veldig tynn stall, men har noen rike onkler som plutselig kan finne på å spytte i litt ekstra cash. Klubben fra Ulsteinvik med det korte navnet kommer til å karre seg over streken på høstsesongen. Pors lever i skyggen av lillebror Odd, men har en ok stall, og kan fort finne på i forsterke til høsten, med spillere som ikke får spilletid hos storebror. Jeg tror Pors klarer biffen i år.

Lagene som jeg tror ender i gruppen over er Kongsvinger, Hønefoss, FK Haugesund og Sogndal. Disse lagene går klar av nedrykksstreken med god margin, men kommer heller ikke til å kjempe om noe opprykk i år. Vegard Skogheims gutter i Kongsvinger holder ikke helt mål. Igjen et litt ungt lag, men klubben har lange tradisjoner og kan fort finne på å overraske. Hønefoss hadde en kanonsesong i fjor. Jeg tror nedturen kommer i år. Har mistet Zanetti og har en meget tynn stall utenfor de første 11. FK Haugesund er tilbake i det gode selskap. Tidligere RBK trener Rune Skarsfjord disponerer en meget sterk midtbane, og jeg tror FKH kommer til å bli et meget spennende lag om noen år. Sogndal er avhengige av å få opp en ny generasjon, men klarer fint å heve seg over fjorårets skandalesesong. Alltid spennende med Sogndal.

Moss, Bryne og Bodø/Glimt må nok kjempe om kvallikplassen på tabellen. Den viktige 3. plassen som gir en slags ekstra sjanse til tippeligaspill i 2007. Selv om det kun er et lag fra 1. divisjon som har klart å vinne denne kvalliken (Songdal), så er det fortsatt en mulighet. Moss spilte kvallik mot Glimt i 2004 og blir å finne der oppe i år også. Bryne har en god og bred stall, men er litt svake på ressurser. Bodø/Glimt må opp i år for å berge økonomisk. Jeg tror Bodø/Glimt går seirende ut av duellen mellom disse lagene. Ikke mange lag som kommer til å ta poeng på nye Aspmyra stadion i år, og Glimt kommer til å ta en del poeng borte også. Glimt tar 3. plassen.

De to øverste plassene kapres av Strømsgodset og Ålesund. Flotte stadioner, gode resurser, dyktige trenere og gode spillere. Ålesund tar førsteplassen, mens Godset følger like bak. Ålesund kommer til å feie all motstand av gårde på hjemmebane, men kan fort finne på å tape på slitne gressbaner borte. Godset må få samspilt det nye mannskapet sitt, men Leo leder troppene opp i Tippeligaen igjen.

Tabellen blir som følger:
1.     Ålesund
2.     Strømsgodset
3.     Bodø/Glimt
4.     Bryne
5.     Moss
6.     Sogndal
7.     Haugesund
8.     Hønefoss
9.     Kongsvinger
10.   Pors Grenland
11.   Hødd
12.   Sparta Sarpsborg
13.   Follo
14.   Løv-Ham
15.   Manglerud Star Oslo
16.   Tromsdalen