Juksemaker, juksemaker

I England har en etterlengtet diskusjon blusset opp i det siste; Vis ut de som filmer!

Det begynte med at Everton-back Alan Stubbs uttalte at utlendinger som prøvde å få folk utvist, burde bli straffet. Dette har blitt fulgt opp av Alex Ferguson som mener at de som filmer bør straffes med direkte rødt, mens andre igjen, som Manchester Evening News´ Guy Nelson, mener engelske fotballspillere alltid har filmet og at det ikke er et nytt, importert fenomen.
Jeg er enig med Stubbs og delvis enig med Ferguson. Fotball skal være et ærlig spill. Det som har gjort at vi nordmenn er så glade i engelsk fotball er spillere som gjør sitt beste for å spille fotball, og ikke prøver å vinne kamper på å utnytte reglene.

I det siste har jeg ergret meg mye over at veldig mange forseelser ender med gule og røde kort. Det gis flere direkte røde kort for taklinger, og mye som kan defineres som usportslig oppførsel straffes med gult kort. Desverre gjelder dette mest folk som hopper over et reklameskilt når de har scoret, eller spiller med armbånd mot/for krig og fred, ikke de som faktisk jukser seg til fordeler. Filming er definisjonen på juks, og juksere liker vi ikke. Direkte rødt kort for filming tror jeg ikke er noen heldig løsning, da dette vil legge et alt for stort press på dommerene, men det burde det ikke være noe problem å sette dette i verk med videodømming.
La meg ta et eksempel: VM 2002, Argentina – England. En liggende David Beckham pirker borti Diego Simeone med hælen, Simeone faller som om han var blitt truffet av Eric Cantona og David Beckham blir utvist. Beckham ble syndebukk i England, men hvem av de to var den største juksemakeren? Beckham sparket helt tydelig etter argentineren, men alle er enige om at han overspilte stort. Det er juks, og dette burde straffes på lik linje med andre forseelser.
I dag har FA-boss Brian Barwick sagt at FA vil snakke med FIFA for å få straffet filmere allerede i sommerens fotball-VM. Jeg håper NFF tar opp tråden og følger onkel FA i kampen mot filmerne.