Toppserien for Kvinner – en mulighet som ble skuslet bort?

Feil kjønn? Da har du mindre muligheter for å bli god i fotball i Norge

Vi hadde et fortrinn

Norge har en lang tradisjon for damefotball, og støttet at en politisk heller enn kommersiell vilje hadde man en stund bedre vilkår enn landene man møtte i mesterskap. Så lenge man ikke sammenligner med satsning på gutte- og herrelag har jente- og kvinnesatsingen i Norge hatt et konkurransefortrinn globalt. Selv om vi fortsatt har svært mange jenter som starter å spille fotball er vi i ferd med å miste dette fortinnet. Andre land har funnet ut at det er kommersiell verdi i damefotball, og NFF står igjen på perrongen og lurer på hva som skjedde. På lørdag spiller England mot Tyskland på et utsolgt Wembley (75000). Norge spiller mot Nord-Irland i Stavanger. Det blir neppe utsolgt.

Et godkjent VM

VM endte med en godkjent innsats fra de norske jentene, og selv om kvaliteten på VAR har vært under enhver kritikk, var kvaliteten på spillet stort sett vært bra. Josimar var med på å bygge opp til mesterskapet med et flott nummer utelukkende om kvinner.

Over 100 sider fortalte de historien om norsk damefotball på en interessant måte. Felles for historiene, fra starten og frem til nyere tid, var at de eldre herrene som til enhver tid har styrt NFF bevisst har motarbeidet damefotballen. Per Ravn Omdahl er den eneste mannen som slipper fra det med æren i behold. Historien om kommersiell direktør i NFF Erik Loes avvisning av OBOS-direktøren, som gjerne ville sponse damefotballen, viser på grensen til det komiske hvor enerådende tanken om at det kun er fotball med menn som kan være verdt å se på er på Ullevål. Damefotball? Nei, den har ingen kommersiell verdi.

Evner ikke å satse

«En historisk satsning» kunne man lese da jentene ble satt som en av tre satsningsområder for NFF i 2016. Det har skjedd en hel del de siste årene, og flere av profilene fra tidligere triumfer med landslaget får nå støtte til å ta trenerutdanning. Det er positivt, men det blir for lite og for spredt. Noen millioner ekstra gjør ikke store forskjellen, en satsning må være noe mer.

Espelundutvalget, som var en del av satsningen i 2016 konkluderer i sin oppsummering at det er dårlig samarbeid mellom Toppfotballorganisasjonen for Kvinner og NFF, og mellom linjene kan man lese at det mangler visjoner og tro på prosjektet hos NFF sentralt. De skriver rett ut at det mangler en kommersiell plan. Små ting som at det er en ekstra assistenttrener på herrelandslagene (over G17), at Ødegård får mer penger for å stille opp for en sponsor enn Hegeberg eller Graham Hansen (via en spillerpool), og at det brukes mer penger generelt på herrelandslagene enn damelandslagene (blant annet på reise) peker på det samme. På aldersbestemte lag har de ikke ønsket å vise forskjellene mellom jenter og gutter i årsberetningen, men vi kan gå ut i fra at det er samme mønster der.

Vi har de siste årene økt satsningen i form av over-føringer til toppklubbene på kvinnesiden betydelig. Vi er avhengige av gode og robuste toppklubbmiljøer på kvinnesiden om fremgangen på landslaget i 2018 skal fortsette.

President i NFF Terje Svendsen i Årberetning 2018

En investering for fremtiden

NFF må raskest mulig bort i fra tanken om at man må bruke pengene der man tjener dem. Fordi det er på herresiden man får inn mest penger i dag betyr ikke det at det også er der man skal investere mest. To alternative tilnærminger er at man bør investere der man får mest igjen for pengene i aktivitet og resultater, eller man bør bruke pengene på å utjevne forskjeller. I begge tilfeller vil jeg argumentere for at det bør brukes mer penger på jente- og kvinnesiden.

Tromsø fotball fikk penger fra Trond Mohn til å bygge ny garderobe på Alfheim. De tolket det dit at Mohn først og fremst mente Gutan trengte et sted å oppbevare godlukten sin, som leder i Tromsø Kristian Høydahl sier det. Trond Mohn har nå vært med å finansiere et forskningsprosjekt på 42 millioner, og denne gangen har han spesifisert at det er kvinnefotballen det skal forskes på. Så får vi håpe Kristian Høydahl ser både kommersiell og samfunnsøkonomisk verdi i at jentespillere i Tromsø har noen å se opp til.

– Det er umulig. For her har guttene tingene sine, skoene, godlukta sine og alt de trenger for å komme gjennom dagen. Så garderoben må guttene nesten få ha i fred.

Leder til TIL Kristian Høydahl til NRK

For at jenter som vokser opp og ønsker å satse på fotballen skal ta stegene opp til Hegeberg- og Graham Hansen-nivå må de ha lokale forbilder. De som får sjansen på et A-lag må kunne se frem til bedre utstyr og tilretteleggelse (som skikkelige garderobeforhold), og de må ha like gode trenere og treningsforhold som gutter på samme alder i samme klubb. Hvis det ikke allerede er for sent må Toppserien bli et sted man kan tjene litt penger på å spille. Da vil også nivået øke, og man kan stoppe trenden med at alle de beste spillerne drar til utlandet.