NFF svikter jentene

Norges fotballforbund må sies å i all hovedsak være der for bredden, folkehelsen og fotballgleden. Dette gjenspeiles i visjoner og målbilder. Ca en tredjedel av aktive spillere i NFF er kvinner eller jenter på barne og ungdomsnivå. Disse jentene trenger noen å se opp til, på samme måten som guttene trenger det. Her kommer senior- og elitesatsningen inn.

Jente- og kvinnefotball er et av tre satsningsområder for NFF i denne perioden, og det er satt i gang en rekke bra tiltak rundt i kretsene, i tillegg til at det er satt ned et eget utvalg ledet av Karen Espelund for å få rekruttert flere jenter inn i fotballen – og kvinner inn som trenere, ledere og dommere. l tillegg har landslagsgutta sagt fra seg 500 000 og NFF spyttet inn 2,5 mill slik at man oppnår likelønn for landslagsoppdrag. Jeg mener likevel NFF bommer på et sentralt område: Hvorfor bruker man mer penger på gutta enn på damene?

Jeg greier ikke helt å se at det er noen grunn til at det brukes 14 millioner på reise og drift av undomslag for gutter, men bare 11 millioner på jentene. Postene for talentleir og lønn på de aldersbestemte lagene er ikke spesifisert i årsrapporten, men hvis det er likt som for A-laget brukes det her 2/3 på herrene og 1/3 på damene. I et år der damelaget var med i EM i Nederland brukte man 6,5 millioner mindre på damelandslaget enn herrelandslaget (eks stipendordning for kvinner). Det kan tyde på at man lønner trenere for damer dårligere enn de for menn, at  herrene bor og reiser bedre, og at man heller bruker penger på middelmådige herrer enn kvinnelandslaget som faktisk kvalifiserer seg  for mesterskap stadig vekk. Er det likelønn for de som jobber med kvinnelandslagene?

Hvis man skal lykkes med å få opp antall deltagende jenter og kvinner bør man begynne med holdningene man har internt i forbundet, og ikke gi signal om at det er mer stas å jobbe med gutter/herrer enn jenter/damer.

At TV2 heller omtaler at en spiller på herreungdomslaget har bursdag enn at de norske damene er videre i U21-EM for kvinner er ganske beskrivende for hva som skjer hvis man lar de kommersielle kreftene bestemme. NFF må motarbeide dette, og ikke forsterke den. De får ikke hjelp fra FIFA, som i 4 uker i Russland unnlot å nevne at neste VM går av stablen i Frankrike i 2019. Feil kjønn?