Kjære Pål!

1 februar starter Pål Bjerketvedt på jobben som ny Generalsekretær i NFF. Han kommer ikke akkurat til dekket bord. Festen er over, og det er ingen kake igjen. Omdømmet til NFF ligger i grus, resultatene på banen har uteblitt, skyhøye lønninger, etterlønn til Høgmo og sviktende publikumsinntekter tynger regnskapene. I tillegg har han en personalsamtale med Ronny Åsland (sykemeldt Direktør for strategi og forretningsutvikling) på vent, og en kommersiell direktør i Erik Loe som ikke kom heldig ut av dokumentarene i TV2 og Josimar om overgangssaken.

At tidligere generalsekretær har fortsatt som tidligere i FIFA, og i tillegg fått korrumpert NFF-styret i forbindelse med Ceferin-saken, bør ikke hefte på den nye generalsekretæren så lenge han greier å rydde opp. Her er noen forslag til hvor du kan starte jobbingen Pål:

  • Åpenhet og gjennomsiktighet. Ikke Tom Tvedt-åpenhet, men ærlig og redelig åpenhet.
  • Åpenhet om reiseregninger og utgifter (dette er breddefotballens penger). Dette kan du gjøre umiddelbart!
  • Frigivelse av BDO- og Lynx-rapportene. Det kan du også gjøre umiddelbart (du må gjerne sende dem til meg, så skal jeg legge dem ut her).
  • Rydd opp i rotet rundt organisering, eierskap og personlig berikelse rundt Idrettens Helsesenter
  • Fastsett noen prinsipper for inngåelse av avtaler med 3-partsleverandører. Det bør blant annet settes krav til at selskapen deler NFFs verdier og opptrer innenfor hva som oppfattes som etisk riktig (for eksempel at de betaler skatt, og unngår å betale eller motta bestikkelser). Da ville ikke Rune Hauge blitt noe diskusjonstema lenger.
  • Still opp i Dagsnytt 18 og andre debattprogram når dere blir invitert. NFFs drift angår veldig mange i Norge, og det er bra hvis det finnes en åpen debatt. Da kan ikke NFF alltid svare nei når de blir invitert til debatt.
  • Sett deg inn i grunnverdiene til fotballen (hvis du finner dem), og bruk dem i alle sammenhenger. For eksempel i Tingheftet og årsrapporten, på presentasjoner og på hjemmesidene deres. I dag er de godt skjult, og dras bare frem hvis noen skal drive gjøn med NFF. Fra årsrapport og dokumenter til tinget finner jeg to versjoner av visjonen («fotball for alle» eller «Fotballglede, muligheter og utfordringer for alle»), og noe om at «fair play» er grunnpilaren i verdiarbeidet. Samt at klubbene skal samles om felles verdier, men ikke hva disse verdiene er. Du skal slippe å lete: Hvis du laster ned Handlingsplan 2016-2019 står det på de første sidene der: Trygghet, glede, respekt, likeverd og folkelighet er verdiene, og riktig versjon av visjonen er «Fotballglede, muligheter og utfordringer for alle».
  • Sats på jente- og damefotballen! Her finnes vekstmuligheter, stort kommersielt potensiale, men aller mest: Her vil NFFs penger gjøre størst forskjell. Én ussel etterlønn betyr en enorm forskjell for damefotballen!
  • Sats på bredden! Da øker også inntektene til eliten med bedre talenter, flere supportere og økt aktivitetsnivå over hele linjen.
  • Ta tak i match- og spotfiksing. Det må blant annet opprettes en varlertjeneste. En slik tjeneste må være kryptert, gå til en uhildet 3-part, og gjøres kjent på hjemmesidene deres (også på engelsk). Dagens «vakttelefon» holder ikke, og argumentasjonen om man har en plikt til å melde fra blir svak hvis man står overfor represalier fra kriminelle, press fra venner eller å tilsynelatende sikre økonomien sin for fremtiden. I tillegg er nesten all informasjon på norsk, så selv om man skulle finne den dekker den bare norsktalende fotballspillere.

Hvis du gjennomfører disse tiltakene tror jeg alle som jobber i din organisasjon igjen vil gå på jobb med rak rygg, med riktig motivasjon og smil om munnen. Kanskje du ikke trenger å betale dem mer enn statsministeren har i lønn heller (det norske målet på «høy lønn»).

Fra bunnen av mitt hjerte: Lykke til Pål!