For mange av oss har Fantasy Football Manager vært et ekstra krydder til premier league-sesongen i flere år, og gradvis har VG, TV2 og andre gravlagt sine alternative forsøk på å lage egen konkurranse, og alle er nå enige om at det er det offisielle spillet som gjelder.
Gjennom flere år har det offisielle spillet utviklet presisjon i prising og poenggiving, ofte med gode kjøp fra de mindre lagene, slik at alle kamper kan bli spennende for en ivrig FPL-spiller. Sammenlignet med f.eks TV2s tippeligaspill, hvor det blant annet gis poeng for å vinne kamper, gjør dette det mer attraktivt å kjøpe spillere fra de antatt dårlige lagene. Dette, sammen med en bedre tilgjengelighet og funksjonalitet på nettsiden og etterhvert mobilen, har gjort at det offisielle FPL-spillet har blitt mer eller mindre enerådende.
Ser vi på andre idrettet og markeder, som for eksempel NFL i USA, har fantasyspillet blitt nesten like stort som kampene på TV og i podcaster. Vi kan se tegn på det samme med FPL nå: I fjor begynte kommentatorene til TV2 å omtale fantasyspillere i kommenteringen, Heia Fotball brukte mye tid på FPL, og Wildcard FC-gutta gikk fra gutteromspodcast til Monster. I år har Dagbladet egen konkurranse og podcast og Wildcard FC-gutta har fått med NordicBet på sin liga. VG har hatt omtale av spillet, og nytt av året kjører TV2 nå kun denne konkurransen, og ikke sin egen variant.
Samtidig som spillet blir mer og mer populært vokser det også frem en skog av sider med velmente råd, algoritmer som kan gi deg det sannsynlige beste laget, og diskusjoner rundt det beste laget. Disse sidene gjetter også med stor grad av treffsikkerhet om en spiller vil stige eller synke i verdi. Et hjelpemiddel du må regne med de fleste av konkurrentene dine benytter, og verdt å følge med på. Jeg har forsøkt å liste opp de jeg har kommet over i margen til høyre. Et resultat av slike sider, forskjellige podcaster og «eksperter» er at mange av lagene ender opp med å ligne veldig på hverandre – men heldigvis med så mange valgmuligheter at det fortsatt er moro.
Ikke alle likte innføringen av all out attack, bench boost og triple captain i fjor, men det har unektelig tilført noen flere element som skiller de 3,5 millioner deltagerne fra hverandre. I tillegg er det element som ikke algoritmer og tipssider kan hjelpe med, noe som sannsynligvis også har vært noe av bakgrunnen for disse «chipsene».
Du trenger ikke rettigheter til å vise kamper for å snakke om FPL. Samtidig er det en fin mulighet til å promotere spillselskap og annet hvor målgruppen er unge menn med fotballinteresse. Det er med andre ord ingen grunn til å tro at dette fenomenet kommer til å avta i styrke fremover. Det som blir spennende å se er om noen hos Discovery eller NFF plukker opp ballen og lager noe ordentlig for norsk fotball i tiden fremover.
PS: Jeg satser på en topp 10%-plassering også i år. Husk deadline på fredager klokken 19! Min midt-på-treet-start kan du se her.