Dags att skrota spelmonopolet. Også i Norge.

Tidligere VD (daglig leder) Meg Tivéus i den svenske versjonen av Norsk Tipping, Svenska Spel, gikk denne uken hardt ut mot spillmonopolet hun selv har vært satt til å passe på i et debattinnlegg i Dagens Industri. Det må sies å være en brannfakkel i en debatt som har vært preget av Det Gode (staten som vil passe på deg) mot Det Onde (utenlandske spillselskap som opererer fra skatteparadis). Den svenske debatten ligner på den norske, selv om de i større grad må forholde seg til EU.

I tillegg til de spilltekniske delene av diskusjonen velger Tivéus å fokusere like mye på de teknologiske miljøene som forsvinner ut av Sverige. Når man forbyr selskap som Unitbet og Betson å operere fra Sverige flyttes også de teknologiske talentene ut. Svenskene er store innen dataspill og teknologiske nyvinninger, og hun ser muligheter for at de svenske spillselskapene potensielt kunne generert mye verdi i Sverige.

Konsekvensen är att Sverige går miste om skatteintäkter och talang, samtidigt som vi håller på att förlora kontrollen över spelmarknaden

I Norge har vi sett en rekke utredninger som peker litt i alle retninger, men hovedfokus har vært på verdiene som genereres av at spillerne taper penger. Enkelte har nok også sett på verdiskapningen som skjer på Hamar, men min påstand er vel at denne kunne vært bedre hvis Norsk Tipping ble utsatt for noe mer konkurranse. Konklusjonen i utredningen Solbergregjeringen har bestilt var at det beste var å stenge alle andre enn Norsk Tipping ute, hvis det var teknologisk mulig. Det viser det seg at det ikke er. Da anbefaler utvalget en konsesjonsordning. Teknologi vinner over politikk.

I dag har spillselskap som ikke er Norsk Tipping mellom 20 og 60 prosent av det Norske spillmarkedet på nett, litt avhengig av hvem du spør. Dette er da en del av markedet norske myndigheter ikke har noen kontroll med i det hele tatt. Med en konsesjonsordning kunne man blant annet regulert type spill forskjellig(kunnskapsspill eller flaks), overvåkning av spillmønster, hvitvaskingsregler og skatterapportering.

Jeg tror ikke vi skal vente å finne noe innlegg i DN som heter «På tide å legge ned spillmonopolet» fra Torbjørn Almlid i nær fremtid. Her må det politisk vilje og gjennomføringskraft til. Legg ned spillmonopolet, og erstatt det med en konsesjonsordning der Norsk Tipping kan være en av flere tilbydere av spill. Det vil generere mest verdi tilbake til idretten, spillerne og det norske samfunnet.