C more var et dårlig valg

Da NFF solgte rettighetene til Eliteserien sist tok de en del strategiske valg, og i følge Niels Røine i Norsk toppfotball (Radiosporten 09.04.2013) var disse også bevisste. Jeg lurer veldig på hvor bevisste de kan ha vært.

RBK mot Brann ble sett av 20000 seere. Samme kamp ble sett av over en halv million i fjor. Dette var i følge Røine forventet, og et valg de gjorde ved å flytte til betal-TV. Jeg mener de burde tenkt mer på hvilken aktør innen betal-TV man inngikk samarbeid med. Jeg betaler gjerne for fotball, og innser at man fremover er nødt til å betale for det meste av innhold, så den delen av avtalen kritiserer jeg ikke, men C more var et dårlig valg.

I tillegg til at de skal bygge opp en ny kundebase for Eliteseriefotball har NTF/NFF også sagt ja til å flytte kampene enda litt mer utover. Dette krever enda litt mer av «konsumeren av produktet fotball» som den moderne supporteren vel omtales som i gangene på Ullevål for tiden. Man har altså fått en hel del penger for å gjøre norsk fotball mindre tilgjengelig. Det hadde vært interessant å vite hva differansen mellom å fortsette hos TV2 og å gå til C more var. Håper det var mye.

For Norske fotballklubber vil færre seere bety mindre interesse. Dette igjen vil gjøre det mindre interessant for andre medier, og deretter mindre relevant ellers i samfunnet – og mindre attraktive på sponsormarkedet. En nedadgående spiral med andre ord. Dette begynner å ligne å tisse i buksen – men skal man følge Røine er dette altså en bevisst strategi. Man har tatt ut en kortsiktig gevinst, en liten bunke penger fra C more, og byttet den med en mindre tilgjengelig fotball.

Hvorfor er den mindre tilgjengelig? Det skyldes hvordan TV-markedet fungerer, og hvordan vi som relativt kjøpesterke fotballsupportere fungerer. TV2 hadde ikke bare Eliteserien, men også PL, noe annen fotball, sykkel og en del annen sport. Totalen gjør at Sumo/TV2-abonnement var en attraktiv pakke. Viasat har Champions League, sammen med PL de mest attraktive rettighetene. Jeg skjønner at C more tenker at de ikke vil overleve uten en attraktiv fotballrettighet, men jeg syntes ikke det er NFF sitt ansvar å holde liv i tv-kanaler.

Jeg tror vel heller ikke C more kommer til å lykkes – selv om sendinger og dekning er bra. De har fått på plass et bra team (Børrestad, Tjernås, Fredheim, Fuglum og Anne Sturød), og har Allsvenskan, Serie A og La Liga + litt annen sport (bl.a hest og tennis), så det blir spennende, men jeg er altså pessimist på deres vegne. I totalen må man også ta med at de må produsere kampene for TV. Det er en ganske dyr aktivitet i Norge, så dette kan fort bli en dyr erfaring.

For meg er C-more fotballabonnementet nummer 3 i kjøpsrekkefølgen etter TV2 sumo og Viaplay, og dit kommer jeg nok ikke på en stund. Jeg får heller gå på pub de gangene jeg vil se. Det blir nok mindre Eliteseriefotball på meg i år enn i fjor. Jeg ser nok også mindre live, siden jeg da ikke følger ligaen så tett. Dumt for klubbene og på sikt også dumt for NTF/NFF, men det syntes nok ikke på bunnlinjen på Ullevål før rettighetene skal selges igjen om 4 år.