Hvor er NFF sitt Managerspill?

Tippeligaen står for døren (allerede!), og TV2, VG og andre spør som vanlig om jeg er en bedre manager enn mine venner eller ekspertkommentatorene. Disse managerspillene har vokst opp siden rundt 1990 (hvor VG publiserte spillerlister over flere sider og man måtte ringe inn for å skifte på laget), og med flere varianter på web. En aktør har vært usynlig i dette bildet hele veien: NFF.

Fotballforbundet har hatt en egen økonomisk bonus til klubbene som genererer mest trafikk på nettsidene sine, og har 5 markedssjefer, en markedsdirektør og en kommersiell direktør, men ingen av disse virker å ha sett potensialet en slik applikasjon har. Man trenger ikke se lenger enn til de 2,5 millionene som spiller Premier League Manager (se linker i høyremargen), blant dem 48985 nordmenn!

Spillet er bygget opp 100% for å lage blest om premier league, og satt opp slik at selv de minst spennende kampene kan bli spennende fordi det kan være viktig for FPL-scoren at de billige forsvarsspillerne på Reading holder nullen. Spillet var lenge en svært beskjeden nettside sponset av en ølprodusent, men er nå blitt oppgradert til en litt rikere (men tregere) opplevelse, sponset av EA sports.

Når fotballforbundet ikke ser potensialet i denne muligheten for å lage blest om Eliteserien på egne premisser lurer jeg på om det ligger noe i avtalen med TV2, eller om de rett og slett ikke evner å ta steget ut i den nye digitale verden. Det er klart det er mer moro å se fotballkamper når man kjenner navnet på alle spillerne – det gjør man  med et managerspill. At man i tillegg kan «tune» regler og poenggiving slik at det blir passe enkelt å vedlikeholde et lag, at det ikke er mulig/lønnsomt å bare ha «stjerner», at det lønner seg å oppdage ukjente spillere, så får man med flest mulig. Jeg sier ikke at TV2 ikke er interessert i denne delen, men mener de lukker spillet i sin egen tv2.no-verden (forståelig), og gjør kommersielle valg – på bekostning av interessefremmende valg.

Forslag til NFF: Gjør en avtale med de som lager fantasypremierleague og sett det opp denne uken! Siden jeg ikke regner med at det vil gå gjennom: Lag et spill for tippeligaen 2014 på følgende grunnregler:

  • Lag en åpen API som gjør at andre kan lage resultatlister, analyseverktøy etc hjemme på gutterommet. Om man ikke nødvendigvis går inn på fantasy.fotball.no hver gang er ikke så farlig – det er interessen dere ønsker å skape. Da må det være så tilgjengelig som mulig. I tillegg blir det ikke like kritisk å følge med på nye tekniske trender: Noen andre vil gjøre det for dere.
  • Spre spillere over en relativt stor prisskala slik at det virkelig koster å kjøpe stjernespillere.
  • Kopier ellers de delene av regelverket til den engelske varianten dere har kapasitet til.
  • Bonuspoeng må være med, men kan være en eller annen variant av OPTA-score + subjektiv vurdering av en jury.
  • Ingen poeng til spillere for å vinne kamper – dette favoriserer de beste lagene.
  • Resultatlister pr. måned, pr.runde og ved halvspilt er viktig, og at ligaen din kan starte i hvilken som helst serierunde.
  • Liga både på «head-to-head» og på poeng.

TV2 gjør mye av dette, men har gjort det litt vanskelig tilgjengelig: Man må logge seg inn på en vanskelig tilgjengelig nettadresse (tv2sportentippeliga13.enetpulse.com!) og ha siste versjon av silverlight + en facebookkonto. I tillegg har de to prøverunder og en del annet tøys (som en spiller i troppen som ikke skal sitte på benken). Dette, sammen med en unødvendig avansert poenggiving gjør terskelen høy.  I tillegg favoriserer poenggivingen lag som vinner kamper, så her lønner det seg stort å velge spillere som spiller på de beste lagene.

I år har de heldigvis en mobilløsning (ikke testet ennå) – så da er det jo en litt større sjanse for at man rekker bytte på laget. Vi får håpe de også har blitt kvitt begrensningen sist sesong om at man ikke kunne bytte så lenge en runde pågikk (fredag-mandag).

Det skal ikke mye til før man glemmer å følge med, glemmer å bytte på laget, blir passert i sammendraget av alle kjente og mister interessen, og da er fantasysesongen ferdig før påskeharen kommer.

Snublefot og vennene er påmeldt også i tv2-ligaen, men det spørs vel om det blir noe bedre enn i fjor hvor jeg vel totalt gjorde mellom 10 og 20 bytter. Som i fjor er det bare ca 1/3 av de som er med på fantasypremierleague-spillet som gidder å være med når den norske ligaen sparker igang. Det er jo i det minste en indikasjon på en farlig trend: 1/3 av en svært fotballinteressert gjeng som liker managerspill, midt i den kjøpesterke gruppen NFF og klubbene vil ha inn i varmen, gidder ikke engasjere seg.