Plass til kvinnene i Futsalnorge

Futsal har fått en liten mediedytt den siste tiden gjennom en bloggpost om den olympiske (herre?)fotballen fra Andreas Selliaas på bloggen hans Sportens Uutholdelige Letthet, og gjennom medieoppmerksomhet rundt VIFs signering av Futballandslagets stjerne Abdurahim Laajab.

Futsallandslagets gode prestasjoner under Dagbladets Esten O. Sæther har heller ikke gått upåaktet hen. De har, i sin første kvalifisering som NFF/FIFA-organisert futsallag, kommet til playoff for VM-plass. Den spilles hjemme-borte, med første kamp i Stjørdalshallen 28 mars.

Futsal er fremdeles i den sære posisjonen at det finnes et annet landslag, organisert under Indoor Futsal Scandinavia (som kun er aktivt i Norge). Der er Norge kvalifisert til EM i Hviterussland i mai, uten at jeg har greid å finne ut hvordan kvalifiseringen her har vært.

Det ser nå ut som IFS går i retning av kameratfotball (Radio1/Coca-Cola/Norgesautomatene/P4/en annen bedrift-cupen) – men primus motor Kurt Hartvedt sitter fortsatt i styret i den Europeiske organisasjonen og kan ha andre planer. IFS organiserer i dag futsal med litt enklere regler i landets største byer, samt et NM hvert år. De plukker også et «landslag» av de som deltar i kameratcupene. Kuriosa er at de kan møte landslaget til Catalonia i EM, noe som neppe ville vært mulig via UEFA. De har utvilsomt vært med på utbredelsen av futsal i Norge, men det ser nå ut som futsal vil fortsette som en komitée under UEFA, NFF, og dermed Norges Idrettsforbund. Det tror jeg er sunt for sporten.

Futsal som OL-gren i stedet for vanlig fotball er foreslått. Jeg vil da etterlyse kvinnelandslaget i futsal. Mange av dagens damespillere har like god teknikk som mennene, men på grunn av fysiske forutsetninger er det fortsatt en utbredt oppfatning at kvinnefotball er noe mindre actionpreget. I håndball ser vi den samme forskjellen, men kvinnehåndball er likefullt en suksess på sine egne premisser: Mindre styrke, flere «spill» og like mye spenning som hos herrene. Jeg tror damenfutsal vil kunne være mer actionpreget enn utefotballen, fremmet teknikk foran fysikk og vært et godt tilbud til fotballglade damer som trenger noe å gjøre om vinteren – og også være morsomt å se på. En utfordring til NFF som tidligere har vært tidlig ute med kvinnefotball i alle former! Hvorfor ikke nå?

Videre vil jeg vel mene kvinnefotballen trenger OL-turneringen for å opprettholde oppmerksomheten fra det svært godt besøkte VM i Tyskland i 2011, men er enig med Selliaas angående herrenes OL-turnering.

Videre organisering av futsalen bør skje i NFF-regi, og en start kan være å løfte dem frem på hjemmesidene sine. På fotball.no er for eksempel ikke landslagssjefen for futsal på listen med de andre landslagssjefene, og «temasidene» om futsal peker videre til henholdsvis Oslo og Agder fotballkrets sine futsalsider, hvor det egentlig bare er Oslos som har noe informasjon å by på. Oslo har to divisjoner for herrer, en for damer og virker å være på gang, men fra NFFs side virker dette halvhjertet.

Jeg skrev noe lignende dette i forbindelse med oppstart av NFF-futsalligaen i 2007 også, og det har dessverre ikke skjedd veldig mye siden da, men jeg mener i det minste mye av det samme. La oss håpe det nå er tid for Futsalen!