Karibia – fotballens maktsentrum

Å la FIFA-kongressen velge hvor neste VM skal arrangeres er en dårlig ide

Internasjonal fotball under Havalange og Blatter har slitt med stadig tilbakevendende historier om kjøpte stemmer og annen valgfusk, FIFA-organisert svartebørshandel, TV-rettigheter som blir gitt bort og annen form for korrupsjon. I en sentral posisjon i svært mange av disse sakene er gjerne en kar fra de karibiske øyer: Jack Warner var lenge Blatters mann, og sørget for at alle stemmene fra det karibiske forbundet hadde Blatters navn. Han havnet i unåde etter siste korrupsjonsrunde ved tildelingen av VM til Russland og Qatar, og forbundet hans er i spill. En såret og suspendert Warner svarte rett før jul og hevdet han fikk tv-rettighetene til VM for 1 dollar, og det er tidligere kommet frem av han fikk alle Trinidas VM-billetter og lot familien sin selge disse som pakker, kombinert med svinedyre hotellrom. Man må spørre seg hvorfor Blatter er villig til å gå så langt for å tekkes denne gjennomkorrupte mannen?

Svaret ligger på de Karibiske øyer. CONCACAF består av Nord- og Mellom-Amerika, og Karibia. Karibia sitter på 25 av 35 medlemsland og har stort sett hatt presidenten. FIFA har flere medlemsland enn FN, og hver representant har, som i FN, en stemme. For å beholde stemmen sin på kongressen må man delta i 2 godkjente FIFA-turneringer i løpet av 4 år, og ved å beholde medlemskapet får man også mulighet til å motta penger fra FIFA gjennom «Goal» og «Financial Assistant Program». All grunn til å bli, og forbli, medlem av FIFA med andre ord.

Det holder med å stille i kvalifisering for VM eller delta i en juniorturnering (Amerikansk Samoas tilnærming), og hvilken som helst FIFA-godkjent turnering holder. Et eksempel: Turks og Caicos-øyene er medlemmer av FIFA og CAF. De ble med i 1998, visstnok drevet frem av mr. Warner, og spilte i perioden 2000-2010 10(!) internationale kamper, inkludert en seier i hjemmekampen mot stormakten St. Lucia i 2008 (2-1 hjemme, men tapte 3-2 sammenlagt). I samme periode mottok de også 3,9 millioner dollar fra FIFA. I tillegg til pengene fra FIFA, som Blatter har blitt kritisert for å dele ut basert på hvem som stemte på ham i presidentvalget, har lederne i de forskjellige forbundene også mottatt penger fra Jack Warner for stemmene deres. Dette har vært Jack Warners maktbase, og en av grunnstenene i Blatters valgkamp/stemmehandel de siste 14 årene.

En stemme ved fjorårets valg skal ha være verdt ca 40 000 dollar i cash, men siden Warners utbetaling ble dokumentert og avslørt ble det som kjent aldri noe valg – og Blatter ble gjenvalgt uten motkandidat. Forhåpentligvis blir det siste gang. Fjorårets korrupsjonsavsløring av eneste motkandidat Mohammad bin Hamman og Warner passet Blatter bra, men selv han innser dette kan bli siste periode. Han ønsket derfor å cashe ut på to tildelinger av VM, og delte likegodt ut både for 2018 og 2022. Disse tildelingene ble også preget av korrupsjonsavsløringer, og Nigerias Amos Adamu og Thaitis Raynald Temarii ble suspendert før tildelingen. På tross av dette ble avstemmingene likevel kontroversielle. Ikke bare på grunn av gretne briter, men også fordi Qatar utvilsomt ikke hadde den sterkeste søknaden, men hadde veldig mye penger, og Russland også hadde mye penger. Det er ennå ikke bevist at noen mottok penger fra hverken Qatar eller Russland.

Blatter har siden gått ut og sagt at VM-tildelingene neste gang bør avgjøres av kongressen og de stemmeberettigede landene (203 stemte sist). Jeg mener dette vil åpne for enda mer korrupsjon ettersom det blir en svært vanskelig oppgave å kontrollere de 208 landene og deres representanter. Da er det tross alt enklere å kontrollere de 24 medlemmene i eksekutivkomiteen til FIFA –  selv om denne gruppen inkluderer shady folk som mr. Teixeira (I tillegg til Blatter, Chuck Blazer, Jack Warner, Adamu og Temarii).

Karibia vil fortsatt være et maktsentrum, hvis ikke FIFA setter andre krav til stemmeberettigede medlemsland enn de gjør i dag.

FIFA eller CAS selv har nå suspendert mye av ledelsen for CAS (og dermed også CONCACAF), og CAS greide ikke gjennomføre nytt valg i 2011. De har ingen president, og en generalsekretær(Angenie Kanhai) som styrer fra Miami fordi Jack Warner ikke slipper henne inn på CAS-kontoret på Trinidad. FIFA har ikke gjort noe for å løse det administrative underskuddet, og skuta driver nå rundt uten styring. Ventende på at en sjørøver tar kontroll over skatten som ligger ombord: 17% av stemmene i FIFA. Vi får håpe det blir en snill sjørøver, og ikke kompisen til Warner.