Stabæk fotballs afrikanske junior-import

Vi nærmer oss Eliteseriestart, og i år som i fjor ser vi at klubbene henter nye spillere blant annet fra Afrika. Disse spillerne håper å bruke Eliteserien som et utstillingsvindu for større klubber i Europa, og for klubbene kan en vellykket import gi penger i kassen ved videresalg. Dette er en utvikling de fleste har akseptert, selv om det går ut over norske talenters muligheter til å få en plass i førsteelleveren. Mange av spillerne, som Antony Annan og Orwello på Start hever klart nivået på laget og på treningsfeltet, og bidrar i så måte til å heve nivået på ligaen. At norske klubber er en del av det internasjonale fotballspillermarkedet må vi nok leve med, men hvor går grensen? Bør klubbene fylle opp 2-lag, akademier og juniorlag med Afrikanske håpefulle talenter i tillegg? Kanskje lage egne akademier, slik for eksempel Arsenal og Barcelona har gjort?

Stabæk fotball har for tiden tre spillere fra Elfenbenskysten på «prøvespill». Dette har pågått i omtrent ett år, med kortere opphold i Elfenbenskysten. Spillerne har vært i Stabæk i lange perioder (2 måneder nå sist i følge facebooksidene deres), men samtidig blitt vist frem for blant annet Vitesse, Auxerre og Le Mans.

Spillerne det er snakk om har så langt jeg kan se ikke spilt for A-laget til Stabæk, men spiller og trener med junior elite-laget. Boli Franc ble toppscorer i Jet-cup på Hamar nylig, og scoret også i kampen mot Milan under den internasjonale turneringen der (Stabæk slo Milan 2-1!). Spillerne er «i stallen» til firmaet Sport Consultant (sic!), som ledes av Rune Roalsvik. Boli, Aka Luc og Dadjo representeres av advokat og FIFA-Agent Ole Petter Drevland. Firmaet ble startet i 2008 (I følge boken «den forsvunnede diamanten»)  av Kjetil Zachariassen for å importere spillere til Norge fra Elfenbenskysten. Zachariassen er leder for Afrika-kontoret i Elfenbenskysten og har blant annet vært trener for laget Stella Club d’Adjame. Nå leder han akademiet i Adjame. Fra Sport Consultants hjemmesider:

Sport Consultant AS is a Norwegian company, which owns a company in Ivory Coast, Abidjan named Sport Consultant Afrique SARL. Sport Consultant Afrique SARL owns an elite football-academy in Abidjan; Sport Consultant Football Academy. It also runs a 3rd division club in Abidjan; Williamsville Athletics Club (WAC). WAC will in short time be owned 100% by Sport Consultant Afrique SARL.

Det er svært praktisk å eie en klubb når man skal pushe afrikanske unggutter på norske klubber. Sånt blir det overgangssummer av. Hvis man kun driver akademi blir det dessverre bare utdanningskompensasjon, og der er det ikke like mye penger å hente. For eksempel ser vi at Strømmenspiller Francis Yabre kom (via Mjøndalen) fra klubben Yopougon, som er en av klubbene til akademiet til Zachariassen (står bl.a. navnet på klubben på bussen deres).

Hvilken interesse Stabæk har i spillerne er uklart, men det er jo mulig de har hoppet på tilbudet fra Sport Consultant: «European clubs will be offered development-deals with players under the age of 18 at a fixed price.» Eller at de på andre måter har kjøpt seg en del av noen unggutter fra Elfenbenskysten.

Akademiet og de 10(!) underakademiene samarbeider med Nordic Scouting med nevnte Drevland og Jack Karadas som agenter og fotballekspert på NRK og tidligere storspiller Halvard Thoresen som speider. Han skal i følge hjemmesidene være ansvarlig for utvelgelse til akademi, førstelag og Sport Consultant Football Academy U-17. Laget skulle i følge deres egne sider spille i Jet-turneringen, mens nettavisen opererte med laget Mimosa fra Elfenbenskysten som deltagere, men så vidt jeg kan se var det kun Diambars(Kara, Diouf og Ciss i Tromsø) som stilte med akademilag i årets Junior Elite-turnering (Jet).

Jeg ser at klubbene må se på mulighetene som ligger i afrikanske spillere, men da bør målsetningen være at de skal spille på førstelaget, og ikke ta plassen til lovende spillere på juniorlaget. I Stabæk regner jeg med at det er et par andre juniorer som gjerne skulle spilt på plassen til Boli, Luc og Dadjo. I tillegg regner jeg med at det ville vært enklere å få på plass gode relasjoner og spillemøster på juniorlaget hvis man har en stabil spillerstall – og ikke  til enhver tid tre prøvespillende afrikanere som klubben bestemmer at skal spille på laget. Det Stabæk driver med her er i mine øyne over streken. Det kan se ut som de spekulerer i prøvespillperioder, og henter spillere som ikke kvalifiserer for førstelaget. Da blir det i mine øyne kynisk utnyttelse og handel med mennesker, og det er det i mine øyne ikke en Eliteserieklubbs oppgave å drive med. Det er mulig Stabæk ikke er enestående, men det er uansett et eksempel på hvordan det drives.