Ta vare på dine viktigste eiendeler – the Milan way.

Under Chelsea – Liverpool på lørdag oppsto det en situasjon mang en old boys- eller bedriftspiller vil kjenne seg igjen i. Skrtl på Liverpool pådro seg tilsynelatende en klassisk midtstopperstrekk da han strakk seg litt lenger enn vanlig etter en ball. Myten om at fotballspillere ikke tøyer ut er ikke tatt helt ut av løse luften, men hvis fotballspilleren i dette tilfelle koster 10-200 milloner (alt ettersom det er Sheik Abu Dhabi eller Redknapp som byr) burde man kanskje ta bedre vare på eiendelene sine? Da kom jeg til å tenke på en samtale jeg hadde med en kiropraktor for en tid tilbake siden om MilanLab og deres tilnærming til dette. Skrtl kan nok starte med en god oppvarming, men det er mulig i dra dette noe lenger enn dette (norsk studie antyder faktisk at en skikkelig oppvarming kan få ned skadefrekvensen i fotball med 35%.).

Myten vil ha det til at det var AC Milans kjøp av Fernando Redondo som la grunnlaget for Milans totale omlegging av oppfølgingen av spillerne sine i 2002. Redondo ble kjøpt for 15 millioner Euro, og ble skadet rett etterpå under lett jogg på tredemølle(!). Han hadde bestått den medisinske testen, og da ble testen og personene bak skrotet sammen med Redondo (fikk 16 kamper på 4 år). Frem trakk Berlusconi sin personlige lege/kiropraktor, og del av Milansystemet siden -86, Belgieren Jean-Pierre Meerseman. Han fikk nærmest frie hender, og et stort budsjett, og dannet det som siden er kjent som MilanLab. Fra sesongen 2003 (juli 2002) styrte han hele oppfølgingen av den aldrende spillerstallen. Milan er etter det blitt kjent som laget hvor man helst skal ha passert 30 for å få innpass, men selv om snittalderen ligger godt over de andre lagene i Champions League har de ikke større stall, og mindre skader enn de andre lagene. Et klipp fra en artikkel på espnstar.com fra 2009 forklarer konseptet:

Situated in the Milanello training centre near Lake Como, The Lab is said to represent «the ideal combination of science, technology, IT, cybernetics and psychology». Its scientists, doctors, nutritionists, trainers, chiropractors, computer programmers and psychologists use the latest technology to keep players injury-free and prolong their careers. The Lab’s director, Belgian Jean-Pierre Meerseman claims to have reduced non-contact injuries by more than 90 per cent and decreased the amount of medication players take by 92 per cent

90 prosent nedgang! Andre steder opererer med 2/3 og 70% nedgang i ikke-kontaktrelaterte skader, men uansett er det imponerende tall. Kiropraktorens holistiske, helhetlige tilnærming, og skepsis til medisinering, skaper ofte gnissninger med «skolemedisin», og selv om for eksempel Rosenborgklinikken er blitt bygget opp som et solid oppfølgingsapparat sier ryktene at det fortsatt er skolemedisinen som regjerer. Olympiatoppen har tilsynelatende heller ikke omfavnet opplegget, selv om bildet nok ikke er helt svart-hvitt. Jeg skal ikke gå så mye inn på hva konfliktene går i, for de kan jeg ikke noe særlig om. Mitt poeng er at dette burde være verdt å se på for klubber som legger hundrevis av millioner på bordet, gjennomfører en svært kjapp helsesjekk for å rekke overgangsfristen, før de stapper katten ned i sekken og bærer den hjem (til Anfield).

Abramovich har helt sikkert bedrevet mye asset management i sin tid utenfor styrerommene på Stamford Bridge. Nå har han tatt konsekvensene av at sentrallinjen på laget hans begynner å ligne svært på Milan i 2002/2003, og begynt å se hvordan han kan få de aldrende Drogba, Terry, Lampard og Cech til å vare litt lenger. Sammen med ansettelsen av Ancelotti fikk han en person som kanskje kan vise seg enda viktigere på sikt: Meersemans kompanjong i Milan, Bruno Demichelis. Han skal utvide Chelseas allerede eksisterende medisinske apparat med målinger og metoder fra Milan; også «stillerom» og annet fjas som har vist seg effektivt i Milano. Den psykologiske delen spiller også en rolle i dette, og det trykker jo fort på noen skepsis-knapper hos de fleste av oss. I tillegg er det jo en kostbar operasjon å sette i stand en lab med ett behandlings- og oppholdsrom for hver spiller. Likefullt: Når en spiller kan være verdt 1/2 milliard og 1,6 millioner i uken er det kanskje verdt investeringen (litt som at hver hest har en stall, eller hver racerbil har en garasjeplass)?

Meerseman og Milan har vært svært åpne om hva de holder på med (bl.a. i australsk 442), så inspirerte kiropraktorer burde finnes både for store og små klubber. Blant annet har to stykker fra «God Rygg AS» i Trondheim vært nedover på studietur. David Beckham er stor fan av MilanLab og tror nå han kan holde på til 2014. Før en ny sesong i Tippeligaen har klubbene tynnere stall enn på lenge, og mange er avhengig av aldrende nøkkelspillere. Videre betalte NAV ut mer sykepenger til eliteklubbene i fjor enn året før – så da er det kanskje rom for å tenke nytt og tenke prehabilitering fremfor rehabilitering?