La Norsk Fotball Rulle – det er slutt i Europa!

Lørdagens finale i Champions League markerer også avslutningen på et par måneder med høytid for oss fotballinteresserte. Innspurten i alle de store ligaene, fire El Classico, CL-sluttspill, FA-cupfinale, opprykk og nedrykk fra Championship og avslutningen av Premier League. Høytid! Nå er det altså slutt, og vi har tid til å rette øynene mot den absurd jevne Eliteserien her hjemme igjen. Fra nå til 13 august hvor PL starter opp igjen er det satt opp 10 runder (inkludert helgens). Hvorfor ikke mer? 10 runder på 12 uker viser det er plass til mer!

Det er riktignok noen internasjonale datoer og litt cup inne i bildet her, men likevel mener jeg vi bør se muligheten i det fotballvakumet som oppstår for oss supportere og arrangere flere kamper i tidsrommet som kommer nå. I tillegg er det ingen tvil om at norske fotballbaner er bedre om sommeren enn om høsten og våren/vinteren. Vi har lenger sesong enn noen gang i år – men uten å fylle opp sommeren med eliteseriespill.

Det er argumenter mot forslaget også, for eksempel at det går lite folk på kamp i fellesferien, og at fotballspillere også trenger ferie. Dette er helt klart noe å ta med i vurderingen. Spillerne kan få ferie etter at europeisk fotball har begynt å rulle igjen, men det er klart man må se på tilskuertallet på stadion opp mot eventuelt økt interesse på tv og andre platformer. Du kan i dag få med deg fotballen på mange platformer, og fremveksten av disse mener jeg øker tilgjengeligheten til Eliteseriefotballen – men det er uten tvil en utfordring å dra folk inn i gymsalen på Fornebu hvis det er 23 grader i fjorden og kveldssol på Huk. Senere kampstart kan være et grep, med alt det har å si for bortesupportere og barnefamilier, men som jule-kjøret de har i Premier League viser har det også mye å si at man får etablert tradisjoner og markedsført tilbudet. Jeg kan komme på mange argumenter mot å arrangere tre runder i løpet av en av de kaldeste og travleste ukene i året også.

Et annet argument som blir fremhevet fra fotballforbundets side er at vi bør ha en lang sesong for å holde norske lag i Europa i kampform, samt at vi må starte sesongen for at de få Eliteseriespillerne på landslaget skal få kamptrening. Europa-argumentet kjøper jeg, men syntes spesielt kampene nå på våren får for hard konkurranse fra mer interessant fotball andre steder (og for første serierunde: Innspurten i verdenscupen på ski).

Til syvende og sist er det vel tv-avtalen som bestemmer dette også, men jeg mener det ikke nødvendigvis vil være en dårlig ide (selv om vi vet folk ser mindre på tv om sommeren). Norsk fotball vil være eneste fotballtilbud for supporterne. Av de andre kommersielle interessene for norsk fotball vil jeg tro hovedsponsor Norsk Tipping helt sikkert vil støtte forslaget, i og med at vi nå går inn i en periode med svært få kamper å spille på.