Rikets tilstand III: FIFA

Det er en skam at verdens største idrett blir drevet av en gjennomkorrupt, lukket og udemokratisk organisasjon som FIFA.

Etter et økende press fra fotballedere, media og politikere har FIFA de siste årene gitt uttrykk for at de skal ta tak i problemene sine – dog uten å skifte ut noen ledere.

Jeg mener den siste tidens skandaler viser at de har en lang vei å gå. Jeg går i denne posten gjennom noen av problemene jeg mener de må ta tak i før de igjen kan vinne markedets tillit (som de jo er opptatt av, siden det er der pengene deres kommer fra):

Matchfixing:

I flere mesterskap er det mistanker om matchfixing, også i sommerens VM, og i boken the Fix viser Declan Hill også hvordan hele ligaer kan gå nedenom hvis dette får spre seg. Vi har sett det både i Tyskland og Italia, og jeg tror det er naivt å ikke tro at vi også kan ha det her i Norge – dog ikke i så stor skala. Dette er kanskje den delen FIFA og UEFA tar mest tak i, siden de ser hvor viktige spilleselskapene er for reklameinntektene (7 av 20 premier league-klubber er sponset av et betting-selskap).

Den dagen vi tror kamper og ligaer kan bli avgjort ved kampfiksing tror jeg vi slutter å se på.

Korrupsjon

Mange av lederne i FIFA sitter der dessverre for å berike seg selv, til nød sin familie. FIFA har en lang historie i små og store korrupsjonsanklager. Fra Blatters medietildelinger og det tette samarbeidet med Adidas – til korrupsjon ved bygging av VM-anlegg, svartebørssalg av blant annet Jack Warner (som fortsatt er der!) og andre samt rigging og bestikkelser av avstemninger.

Siden Blatter åpenbart har en del å skjule selv er det lite som tyder på at vi får mer gjennomsiktighet her. Jeg syntes det er rart at ikke for eksempel NFF kan kreve innsyn, eventuelt UEFA. Nå er nok Platini en Blattervenn, men han har vist visse tegn til å være bedre enn ham, og bør kunne følge opp at i det minste de som er villig til å selge stemmen sin til høystbydene blir kastet ut. Blatters uttalelser at han ikke likte pressens metoder og at de brukte tre dager før de ble enige om at de skulle kastes ut tyder ikke på noen bedring her.

Dagbladet rullet i sommer opp svartebørshandel i forbindelse med sommerens VM. Dette bør også få følger, hvertfall for Jack Warner, men så lenge han kontrollerer mange stemmer ved neste korsvei får han nok dessverre bli – slik at Blatter kan bli gjenvalgt enda en gang. Det er synd for fotballen.

Doping

I IOC og sykkelforbundet er de blitt nødt til å ta tak i doping, siden vi (markedet) ikke lenger gidder å se på når alle er dopet. Det er utrolig mye doping i de fleste idretter, utenom idretten med mest penger og størst utbredelse fotball. Det har jeg vondt for å tro. Utholdenhet, spenst, styrke og fart blir viktigere å viktigere i dagens fotball. I tillegg er det mye å tjene på å bli solgt en gang eller to for en god overgangssum. Det er i tillegg lite kontroller. Det høres ut som det er en risiko mange er villige til å ta for å komme seg ut av fattigdom. Hvis man i tillegg ser på hvor mange unge og fattige fotballspillere som blir hjulpet frem av snille «agenter», tror jeg ikke et sekund ikke noen av disse som smugler unggutter over til Europa ikke også sørger for å gi dem en liten «edge» på konkurrentene. Det er få som har noe å tape på doping i fotballen – agenter, klubber og spillere har alt å vinne på å skjule det. Det tror jeg de gjør også.

Det har de siste årene vært relativt mange tilfeller av at spillere faller om med hjerteproblemer på banen. De gjorde da ikke det tidligere? Eller ble det rett og slett ikke rapportert om hvis 23-åringer falt om på banen og døde? Kanskje er det tilfeldig, og kanskje er dagens fotball mer slitsom enn tidligere – men jeg er redd disse tilfellene også kan være et tegn på dopingbruk, uten at jeg kan underbygge dette med noe forskning. Her må FIFA og UEFA også ta tak, slik at fotballen blir et sunt sted å sende barna, og vi ikke får tilstander man ser fra amerikansk fotball og baseball hvor «alle» i en periode var dopet.

Ledelse, gjennomsiktighet og demokrati

Det bør innføres en helt annen åpenhet om hvordan FIFA bruker penger, og hvor inntektene kommer fra. At det er så lukket, og det i tillegg er et demokratisk underskudd i organisasjonen, gjør det svært sårbart for annen påvirkning. I tillegg virker det ofte som organisasjonen er ledet av folk som er mer opptatt av makt enn fotballens beste, og det lider fotballen under. Jeg tror dessverre ikke vi vil se en endring her før dagens ledelse er gått av – og erstattet med en bedre (det er ingen selvfølge).