Lisens Lischmens

Moss fotball fikk ikke beholde lisensen sin og blir flyttet ned en divisjon – hvis de da ikke får medhold i ankesaken og får beholde plassen likevel (det skal vi vel ikke se helt bort fra). Hvis de ryker blir de erstattet av Ham-Kam – som jo også sliter kraftig med økonomien, men ting tyder på at de vil få plassen. Dette betyr at Lyn, Sandnes Ulf, Fredrikstad, Start, Stabæks kvinner, Tromsø, Bodø/Glimt og alle de andre lagene i Eliteserien for kvinner og menn, samt 1 divisjon for menn har lagt frem papirer på at de hadde positiv egenkapital ved årsskifte. Mange med et nødskrik – og mange med hjelp fra kommuner og gode hjelpere, eller deg og meg om du vil.

Det er alt som skal til, for da NFF så at det bar utfor med en god del av toppklubbene måtte de ta grep, og i september i 2009 bestemte de at hvis klubbene greide kravet om positiv egenkapital ved årsslutt skulle nå klubbene få en kontinuerlig lisens, som skulle følges opp med handlingsplaner hvis de ikke var innenfor regelverket. Dette fordi klubbene da ville kunne bryte reglene som de ville, så lenge de fulgte opp eventuelle handlingsplaner som måtte komme. I tillegg innførte NFF et annet system for avstraffing, som i realiteten medfører at de samme menneskene skal drive det veldig dårlig over veldig lenge før noen fratar dem lisensen – men vi vil kanskje se mer bøter og kanskje til og med poengstraff.

Mulige reaksjoner vil være irettesettelse, gebyr og poengtrekk. Reaksjonene vil bli skjerpet ved gjentatte brudd. Dersom et kriterium fremdeles ikke er oppfylt når handlingsplanen utløper, vil klubben kunne fratas lisensen.

Det er vel den vageste og minst konkrete «regelen» som noen gang er laget! Dette sikrer at de store klubbene sannsynligvis aldri blir fratatt noe som helst, for det jo som kjent er de som styrer. NFF viser igjen at de hele tiden henger etter resten av spillet i utviklingen, og derfor går med på forslag som fremmer klubbeiere med like stor risikovillighet som Peter Ridsdale, og som med stor sannsynlighet kommer til å havne i trøbbel igjen om et par år når man plutselig ikke kommer til kvarten i Champions League – eller kvalifiserer seg for samme turnering. Det er synd snart-fotballpresident Yngve Hallén ikke satt i stolen da dette ble bestemt. Hans utbrudd mot blant annet Starts økonomiske doping fra juni i fjor er fremdeles aktuelt. Han så da at klubber som Sogndal som forsøkte å ikke bruke mer penger enn de hadde rykket ned fordi de ble slått av lag som brukte penger de ikke hadde. Fair?

De siste meldingene tyder på at FKK ikke går konkurs – de skal «bare» få med seg alle kreditorene på akkord (vil motta 60% av utestående), enkelte må skyte inn egenkapital og sanere gjeld, men det ordner seg vel i Fredrikstad? Lisens skal de nå uansett få – NFF vil jo ikke sparke de som ligger nede. Samtidig melder bobestyreren etter Lyn AS’ konkurs at styret kan ha drevet på kreditors regning siden 2008, og at styret kan bli straffeforfulgt – men det er heldigvis ikke noe som går ut over lisensen. Slike sivile lover, er ikke de litt vel strenge da?

Jeg tipper vi også neste år kommer til å se solide underskudd blant årets tippeligalag. FFK hadde ikke budsjettert med sluttpakke til Tom Nordlie, ingen fikk solgt spillere for 40 millioner som planlagt, det var ikke fullsatt hele sesongen og «inntektssiden sviktet». Hvis verden kobler seg på den smårare fotballøkonomien vil klubbene forhåpentligvis også merke at det er vanskeligere å få kreditt hos alt fra kjøpmannen på hjørnet til naboklubben. Hvem kan drive business hvis man risikerer å måtte ettergi gjelden på slutten av sesongen – eller som Sarpsborg som må vente på ca 400 000 kroner fra kvalifiseringskampene i november. Det er for øvrig samme klubb som ble trukket tre poeng i starten av sesongen av NFF på grunn av manglende økonomirapportering. Kanskje de kunne gå over til å straffe feil økonomirapportering og hodeløs økonomisk styring i stedet?