Fotballfesten vi kunne hatt

Akkurat nå spiller Molde og Aalesund Cupfinale på Ullevål. Det skal være norsk fotballs største fest, men dessverre ligner det mer på en treg kirkekaffe alle andre steder enn på nordvestlandet.

13:15 på en søndag formiddag er ikke et egnet tidspunkt for fotballfest. Hadde finalen blitt spilt på lørdag ville fotballfesten truffet adskillig bredere enn den gjør nå.

Jeg er over gjennomsnittlig fotballinteressert, men likevel fungerer Cupfinalen som oftest som formiddags-tidtrøyte i søndagsroen, ikke som midtpunktet i årets store fotballfest. Jeg tror ikke jeg er alene om å synes at fotball, spesielt når man ikke har personlige preferanser til utfallet, nytes best i selskap med andre. Derfor møter jeg ofte venner enten hjemme eller på pub når jeg skal se fotball. Cupfinalens avsparkstidspunkt gjør at en tilfeldig Premier League-runde er en større fest en Cupfinalen.

Det er mange hensyn som skal tas når tidspunktet skal bestemmes. Av hensyn til de tilreisende kan den ikke være på fredag, ei heller noe særlig senere på søndag. I tillegg må det legges tilrette for at også kvinnenes Cupfinale skal bli en fest. Det er ikke umulig å få til dette uten å putte herrefinalen i bakrustimen.

Hadde Cupfinalen blitt spilt for eksempel lørdag klokken seks, med kvinnefinale som oppvarming klokken to, er muligheten veldig mye større for at fotballens festdag hadde blitt feiret på den måten den fortjener, uten at man må ta hensyn til hverken gårsdagens festivitas eller morgensdagens bekymringer.

Med fotballgalla fredag kveld som i år vil Cupfinalehelgen bli et feststemt punktum for den norske fotballsesongen, i motsetningen til den ‘utfadingen’ jeg mener at en søndagsfinale er.

Norges fotballforbund er i ferd med å få mange nye koster, kanskje det gir rom for nye tanker også.

Tenk tanken: «La oss feire Cupfinale på lørdag»!