El-Hadji Makhtar Thioune og arkitekt Jon Thorstensen

Molde topper tabellen etter to runder, og i andre serierunde vant de takket være storspill fra den nye Senegaleseren Makhtar Thioune. Han kom fra Sparta Sarpsborg(!) før årets sesong. Hvordan kom han dit? Jeg mente å huske å ha lest noe om dette, og ganske riktig. I «den forsvunnede diamant» (side 100f) finner vi igjen historien om Makhtar:

Han ble hentet til Norge av Jon Thorsteinson i 2005, og sendt på prøvespill rundt forbi i fotball-Norge (blant annet i Molde). Litt tilfeldigheter gjorde at han havnet i Sparta Sarpsborg, eller Sarpsborg 08 som den også heter. Sarpsborg eide heller ikke spilleren, det var det blant annet aksjemeglerne Erlend Lilleberg og Per Bråthen, og bilselger Rolf Krogstad som gjorde. Lilleberg bekrefter at de får en cut av et evetuelt salg. I følge sa.no ca en halv million av 2-millioners salget. Det ble også hevdet at investorene og Thorstensen ødela for en overgang til en Thioune-overgang til en dansk toppserieklubb, og holdt ham i Norge på et lite restskatt-krav.

Jon Thorsteinson er ingen fotballagent, men en mann med kontakter. Thorsteinson er ikke FIFA-lisensiert, men det bryr som kjent ikke fotballfolket seg all verdens med. Han kaller seg rådgiver og tilbyr fotballtalenter fra Afrika til klubber og investorer. Han har også et samarbeid med Solskjær-agent Jim Solbakken. Da FFK kjøpte/lånte 17 og 18-årige Konan Serge Kouadio og Ismael Beko Fofana på vegne av Charlton (som hentet dem fra samarbeidsklubben sin i Elfenbenskysten som de er deleiere i), var det Solbakken/Thorsenson som fikk gjennom dealen. Hvis vi ser bort i fra at det ikke er lov å tegne kontrakt med en 17-åring slik de gjorde, er nå fotballdrømmen til de to unggutta endt i amatørfotball i franske Cherbourg. Jeg tviler på at det var det vi ble lovet av agentene/rådgiverne/menneskesmuglerne som tok dem med til Europa.

Thorstenson var også involvert i den triste saken med Mbaye Ba og IK Starts kjøp av Bayal Sall. Sall endte i St.Etienne, og Start fikk FIFAs medhold i at han hadde tegnet kontrakt med to klubber. Start fikk ca en million, Sall utestengt en stund, men ingenting hendte med Thorstensen. Han har forsåvidt ingenting å tape, siden han ikke har agentlisens.

Thioune er også koblet inn i saken Mbaye Ba anla mot «fotballagent» Dirk De Vriese i Belgia, hvor Vriese ble anklaget for menneskehandel. Det er fritt frem for skurker og banditter i denne bransjen, og unge gutter utnyttes. Klubbenes naive holdning til dette utnyttes også til fulle – hvis de da ikke vet. Hva er prisen man er villig til å betale for sportslig suksess? Er vi på vei mot at klubber drives som bedrifter, og forventes å levere overskudd og utbytte?

Det er hyggelig for klubbene at senegaleserne deres slår til, men NFF burde ikke gi spillere lisens til å spille med mindre man kan dokumentere at handel er skjedd i henhold til fotballens og samfunnets lover og regler. Bak en senegalesers suksess i Molde ligger det dessverre mange ødelagte skjebner, og da var det med en viss bismak i munnen jeg så helgens fotballsendinger.