Sosial fotballanalyse

The Guardian har den nettopp lansert en ny tjeneste på internettsidene sine – Chalkboard. Den tar fotballanalysen ut av Bengt Eriksens klamme hender og forener fotballinteresserte i alle land til en høyere statistikkenhet. Fotballanalyse 2.0.

Det the Guardian har gjort er å gjøre enorme mengder fotballstatistikk fra de siste tre sesongene i Premier League tilgjengelig på en enkel måte. Data om alle pasninger, skudd, taklinger, mål, og mer gir et uvant og – avogtil – interessant resultat. Man kan sammeligne forskjellige spillere i samme kamp, samme lag i forskjellig kamp, og forskjellige lag. Spesielt ved å se på pasningsmønstre kan interessante ting dukke opp.

Et godt eksempel på det man kan få frem ved hjelp av chalkboard kommer frem fra tavlen til denne ukens draktvinner, FRSWatcher. Han har sammenlignet Hulls siste kamp, mot West Bromwich, og det motsatte oppgjøret fra i høst, og sett på alle Hulls pasninger i hver av andreomgangene. Der man i høstkampen kan se et tydelig møster, med utstrakt bruk av kantene, er dette møsteret borte i vårens oppgjør, og det kan kanskje også forklare den sviktende poenghøsten.

http://www.guardianchalkboards.com/guardianchalkboards_embed.swf?chalkBoardID=f07V41viDV1sh6t9q065
 by Guardian Chalkboards

Dette prosjektet er veldig «web 2.0» og veldig spennende. Der vi er vant til å måtte ta til takke med den statistikken tv-folka har lyst til å vise oss kan vi nå ta kontrollen selv. Utvalget blir uendelig mye større, og kvaliteten burde bli tilsvarende bedre.

Foreløpig har ikke the Guardian tilrettelagt måten vi får se det andre har laget på en perfekt måte. Jeg burde for eksempel kunne se alle tavlene som omhandler en spesiell kamp og jeg burde kunne gi en karakter til de forskjellige tavlene, og slik burde det kunne bli en rangering av de beste og mest relevante tavlene for meg. Slik sett har de litt å gå på, men dette er likevel en veldig spennende innovasjon.

Sosial fotballstatistikk!

Til slutt mitt eget forsøk på å lage taktikktavle: Jeg har sammenlignet Citys to backer i tapet mot Stoke, og avslørt at den ene er dårlig til å slå innlegg, mens den andre ikke slår innlegg i det hele tatt.

Har du en annen analyse i ermet?

http://www.guardianchalkboards.com/guardianchalkboards_embed.swf?chalkBoardID=FFjd2V3q69POb014604H
 by Guardian Chalkboards