ECA – European Club Assosiation

Det er en ny gutt i UEFA-klassen. Og han er en å legge merke til. ECA står for European Club Assosiation og overtar for alle andre klubborganisasjoner under UEFA. De er også annerkjent av FIFA. Jeg er normalt sett ganske skeptisk av meg, og har forsøkt å finne ut hvem som tjener mest på dette, men kan ikke se at det skal være noe værre enn g14-arrangementet vi hadde tidligere. Fordelingen av plasser i organisasjonen ligner litt på den man ser i Champions League, og de store klubbene (med unntak av København og Maltesiske Birkirkara) preger det første styret.

I forhandlingene har man også blitt enige om en ny fordeling av overskuddet fra EM. Disse fordeles som en sum per hode pr dag til lag som må unnvære spillere for EM. For norske lag med spillere i EM (følg med HamKam-supportere!) betydde det i sommer ca 4000 Euro per dag, mens det neste gang er ventet å stige til 5000.

UEFA og FIFA har også sett med økende bekymring på tilstandene i spesielt engelsk fotball hvor klubber driver på «økonomisk doping», og rike eiere spytter inn penger. City’s Abu Dhabi-eiere og Roman i Chelsea er de mest kjente, men Thaksin (aka Frank) i City og Usmanov i Arsenal er nok i større grad skyld i den økende skepsisen – siden pengene deres har ukjent opphav, og de neppe har helt rent mel i posen. Nå har i alle fall ECA, etter kun kort tids drift tatt til orde for å begrense andelen penger som kan brukes på lønn og overganger. De foreslår her å kun telle med reell omsetning, altså ikke tilskudd fra rike eiere. Høres ut som en god ide, selv om en slik UEFA-regel kun vil gjelde lag som spiller europacup – ikke noe å bekymre seg over for Cityfans altså.

Hvis dette står seg vil jeg påstå at det plutselig ble mindre attraktivt for for eksempel Nasser Al Kharafi (Kuwait. Kjemperik) å kjøpe Liverpool, eller noen (Bin Laden-familien, Nasser, Anil Ambani eller andre) hjelpe Mike Ashley/St James Holdings å bli kvitt tapssluket og nedrykkskandidaten Newcastle.

På kort sikt kan nok dette skade enkelte klubber, men for fotballen er man nødt til å finne måter å regulere markedet på. Jeg er ikke økonom, men syntes vel ikke det ser ut som en fungerende marked når noen aktører plutselig har urealistisk mye penger og kjøper alt de kommer over. Hvordan dette for eksempel slår ut for Real Madrid (som heller ikke har penger for tiden) vet jeg ikke. Der er det viktig i valgkampen hvor mye den nye presidenten tar med seg inn i klubben for å kjøpe spillere – men det blir kanskje heller ikke lov?.

Uansett virker dette som et steg i riktig retning fra UEFA og Platini, så får vi håpe det faktisk skjer noe også.