Begynnelsen på slutten for Manchester United

Den siste tiden er verden blitt kjent med hvordan det egentlig står til med økonomien på Old Trafford(pdf). Tallene som er kjent er per 30 Juni 2007. Dette blir kjent kort tid etter at Forbes verdsatte ManU til å være den mest verdifulle klubben i verden, men det er ikke bare draktene som er røde i Manchester, det er tallene også. Allerede da Glazer kjøpte klubben i et lånefinansiert oppkjøp i 2006 bekymret fansen seg. Mye av det de fryktet har også skjedd: Billettprisene er mye høyere i år, og de drar på lange pre-seson turneer til nye markeder som USA og Asia. I tillegg viser det seg at klubben taper penger.

Klubben hadde i 2007 høyere utgifter for å betale lån (81 mill pund) enn de betalte i lønninger (74 mill pund). Finanskostnadene tilsvarer omtrent den totale gjelden til Leeds United etter Ridsdale-årene. Selv om klubben tjener veldig bra med penger er altså lånene så dyre at sluttresultatet blir minus. De tapte i fjor ca 58 mill pund. Dette er mye bedre enn de 130 de tapte året før, men fremdeles i minus. Med en finansiell krise i verden er det heller ikke lett å refinansiere lånene. Dette er forsøkt tidligere, men store deler av lånet er fremdeles finanisert gjennom hedgefond som krever svært høy avkastning når de investerer penger. Dabladet har regnet ut at den totale gjelden er på 7 864 616 000 kroner.

Når man er eid av banken er de interessert i å få pengene sine. For Manchester kan det bety at de må selge spillere, anlegg eller bruke mindre på overgangsmarkedet. Nå har ManU sportslig suksess, men er de avhengig av det? Hvis de vinner CL og PL i år kan det fort gå mot slutten for Sir Alex (gi seg på topp?). Et ManU uten Ferguson kan fort havne utenfor top fire hvis de går inn i en RBK-lignende tilstand. Tåler økonomien en sesong uten CL suksess?  En lenger økonomisk analyse er tilgjengelig på soccerlens.com, og er verdt å lese for de som er interessert. The guardian har også mer om bakgrunnen for gjelden og oppkjøpet

Vi må vende litt tilbake til Leeds United. De tok også opp lån med sikkerhet i fremtidig suksess og inntekter fra Elland Road. Det gikk dårlig. De er nå klare for play-off i division one etter 25 fratrukkede poeng de siste to sesongene. De kan reise seg igjen, og neste sesong blir sammen med de andre storlagene som sliter i the Championship! Southampton og Coventry greide seg unna nedrykk med et nødskrik sist helg, men er i alvorlig økonomisk uføre. De kan fort både gå ned og gå inn i administrasjon (minus 10 poeng) neste sesong. Wednesday var også involvert i nedrykksstriden, men greide seg. Nottingham rykket opp, og kanskje Leeds. Det blir et hav av gamle storlag i the Championship neste sesong! Jeg drømmer jo om at jeg en gang skal gå på Elland Road og se Leeds United mot de røde fra Manchester, men akkurat nå er det kanskje mer sannsynlig at det kommer til å skje i the Championship?

Update 31.07.08: Dagbladet skriver om utspillet til Rogan Taylor fra fotballindustriutdanningen i Liverpool i dag. Ellers er fotballbloggen snart ute av feriemodus:-)