Futsal i NFF-regi

Forrige uke viste Eurosport det som var å vise fra EM i Futsal i FIFA-regi (Spania vant finalen mot Italia. Vertsnasjon Portugal tapte bronsekampen mot Russland). 1 desember starter kvalifiseringen til NFFs eliteserie i futsal for kvinner og menn, som er oppstarten på introduksjonen av futsal i FIFA-regi i Norge.

Dette må ikke forveksles med AMFs EM eller IFS sitt futsal-konsept her i Norge. IFS er medlem av en annen futsalbevegelse enn NFF/UEFA/FIFA, og der har man egne mesterskap. Her arrangeres EM i Mars, og Norge har fått wild card(!) for å delta. Dette kan høres litt forvirrende ut, men vi kan vel tippe at NFF-organiseringen raskt vil ta over for det private initativet som finnes i dag. Både fordi dette har vært preget av en del konflikter, men også fordi det blir billigere for klubbene å spille i NFFs serie. Jeg tipper i tillegg NFF vil bruke markedsapparatet rundt eliteserien for å selge inn Futsal i Norge, og da tror jeg TV2 vil revurdere sammarbeidet de har med IFS i dag. Hvis man skal fortsette å ha to landslag (IFS tar ut landslag kun basert på spillere fra egen serie – og de tar også ut landslag i Sverige og Danmark(!)), to seriesystem og to organisasjoner gir det vel seg selv at Futsal aldri kommer til å ta av i Norge. I tillegg må man jo spørre seg hvor i alle dager de skal spille. Det er allerede i dag umulig å oppdrive ledig treningstid på håndballbaner mange steder i landet. Hvis NFF får prioritet på haller og anlegg vil dette gi dem en klar fordel i forhold til konkurrenten.

Det blir også spennende å se om kvinnefotballen vil satse på futsal. De typiske argumentene mot kvinnefotball er at det går for sakte, det blir for god plass og at småvokste keepere ofte gir småkomiske mål. Kvinnene er stort sett gode nok teknisk og taktisk, men det fysikken gjør at det av mange oppfattes som småkjedelig å se på. Her må da futsal være midt i blinken? Teknikken og taktiske disposisjoner vil komme til sin rett. Det blir tettere kamper, mindre plass og keeperen vil ha alle muligheter til å redde skudd på håndballmål. Når man ser hvor likestilt kvinner har blitt innen idretter som tennis, håndball og golf er det ingen grunn til at dette ikke vil slå an. Her må kvinnefotballen på banen!

I tillegg får vi håpe at satsningen til NFF også kommer med midler til anlegg – hvis ikke blir det trangt om plassen i de få hallene som finnes for eksempel i Oslo.

Eliteserien i futsal starter opp i januar, og kvalifisering spilles i desember.