Arsenals styre kjemper mot russisk innflytelse

Arsenal har vært ventet å være den neste klubben som blir kjøpt av ikke-engelske eiere etter at David Dein forlot styret i Arsenal i sommer. Han ble presset ut etter å ha forsøkt å få resten av styret med på å få inn Stanley Kroenke på eiersiden. Dein hjalp Kroenke å få tak i ITVs 10% eierandel i klubben i sommer, men resten av styret ville ikke ha inn Kroenke. Dein ble sur og solgte sin eierandel til Alisher Usmanov i august.

Deins avgang var alvorlig for Arsenal fordi han har vært en viktig mann i den sportslige utviklingen av klubben, og ikke minst er han en god venn av Arsene Wenger. Han mener Arsenal trenger mer penger for å kjempe mot L’pool, Man U og Chelski, og syntes ikke å ta all verdens hensyn til hvor pengene kommer fra. Dein fikk raskt styreledervervet i Usmanov og Farah Moshiris selskap. Han har nå gjennoppstått i Arsenals innerste sirkler, og har jobbet frem til nå med å få kjøpt flere Arsenal-aksjer. Investeringsselskapet til de nevnte herrer Usmanov og Moshiri Red and White Holdings erklerte i dag at de er Arsenals nest største eier med 21% av aksjene.

Styret til Arsenal, som til sammen representerer 44% av aksjene har sagt de ikke vil selge, og undertegnet en avtale som låser aksjene deres frem til april 2008. Det er ventet at Dein vil kreve en plass i styret ved neste korsvei, så dette er utvilsomt kun starten på maktkampen. La oss se litt nærmere på den russiske eieren Arsenalmannen Dein representerer og ønsker inn i klubben i sitt hjerte:

Usmanov er i 2007 nummer 142 på forbes liste over milliardærer. Dette har han tjent på stål og slikt. I tillegg har han brukt en hel del penger på advokater for å advare jounalister om å skrive om hans fortid, samt at han har fått stengt noen poster om seg selv. Tidligere ambassadør for UK i Usbekistan Craig Murray skrev en svært negativ post om Usmanov, og måtte ganske snart ta den vekk fordi han ble kontaktet av advokatene til russeren. Du kan lese den på for eksempel UK Indymedia. Bloggeren Postman Patel sparer heller ikke på kruttet. Når den tidligere ambassadøren til UK i hjemlandet hans mener han er en «Vicious Thug, Criminal, Racketeer, Heroin Trafficker and Accused Rapist» burde man kanskje holde seg unna?

Det viser seg at Usmanov har mektige venner, og at pengene hans kommer fra privatisering av statlige bedrifter da sovjet falt sammen. Nå er han i Putins innerste sirkel, og det er jo som kjent et lønnsomt sted å være. Så spørs det om FA, engelsk fotball, Arsenals supportere og ikke minst Arsenals styre ønsker denne mannen inn i styre og stell?