Fusk, Fanteri og Finale i CL

Reprisen av finalen mellom Liverpool og Milan i Athen kan fort resultere i at vi får en italiensk vinner av UEFAs Champions League 2006/2007. Milan spiller god fotball, og overkjøringen av Manchester United var overbevisende, men skulle de spilt?

Skandalen i serie A sist sommer gikk gjennom flere ankesaker og til slutt slapp Milan unna med fratrekk av 30 poeng i 2005/2006-sesongen, fikk spille i Serie A i år, men startet med 8 poeng i minus. I tillegg måtte de spille én kamp for lukkede dører. De ble ikke fradømt plassen sin i CL, og siden UEFA ikke følte de hadde nok juridisk støtte til å hive dem ut fikk de lov til å spille likevel. UEFA har lovet å endre regelverket sitt, men for Milan holdt det akkurat.

Så kan man jo begynne å undre seg på hvordan i alle dager de fikk spille Champions League når de ble fratatt 30 poeng? Svaret er enkelt. De hadde 88 poeng (3 mindre enn Juve), og endte på 58. Det holdt til 3 plass(!), og dermed CL. Enda bra de ikke ble fratatt 37 poeng eller mer, eller rett og slett diskvalifisert fra CL som den opprinnelige dommen lød på. Det var litt som at de var dopet, men ville jo gått ganske fort likevel, så de kan få en 3-plass. Bronse til Mülegg anyone?

Alle vet at Berolusconi styrer det som har med tv, Milan eller politisk høyreside i Italia, og når han ikke var opptatt med å forsvare seg i retten mot påstander om korrupsjon og skattefusk trakk han nok i noen tråder for å tilpasse straffen mot Milan til noe spiselig. Med seg på laget hadde han direktør og visepresident i Milan, Adriano Galliani. Han er tilfeldigvis også president i Serie A. Det var nok en grei posisjon å ha når det blåste som verst i sommer.

Til forsvar for Milan kan det sies at Juventus var mye verre. Da man fikk tak i de utenlandske sim-kortene Moggi og de andre involverte hadde brukt til å snakke med dommere var det ingen her som ble satt i forbindelse med Milan, heller omvendt. Før Juve – Milan i 2004/2005-sesongen ringte for eksempel Moggi dommeren 13 ganger, og 0-0-kampen blir blant annet husket for at Milan ble snytt for to klare straffespark. For de fleste klubber ville man også sagt at det var første gang, og at det skal tale til deres forsvar, men Milan ble nedgradert for noe av det samme i 1980, så den gang ei.

Resultatet er kjent. Milan måtte spille kvalik til CL, men kom med (moro for Cork da Milan kom på besøk). Penga rår, og dessverre er konsekvensene for å jukse så små at det sannsynligvis lønner seg.