Omlegging av 2 divisjon

På grunn av eliteserielagens 2-lag og stor gjennomtrekk i 1 divisjon mener jeg 2-divisjon må legges om. Det bør være 2 avdelinger, med opprykk for vinneren og kvalikkamp mellom nummer to-lagene. Samtidig med denne omleggingen bør proffklubbenes rekruttlag hives ut av divisjonssystemet og over i en egen serie.

Norges 3 øverste divisjon er i dag fordelt på 4 avdelinger. Et argument som taler for en slik oppdeling er geografi og reiseutgifter. I dag har man mer penger enn noen gang, og i samarbeid med fotballsponsor SAS Braathens burde NFF greie å hjelpe klubbene slik at ikke reiseutgiftene blir noe høyere enn i dag.

Grunnen til at jeg (og flere andre) ønsker å hive ut 2-lagene til Eliteserielagene er at de stiller med forskjellig mannskap hver kamp, og gjerne rene juniorlag hvis det er langt unna, mens 6-8 førstelagsspillere kan være med hvis kampen foregår i nærmiljøet. Dette er delvis pga. kampoppsettet til NFF, og delvis på grunn av disponeringene til den enkelte klubb. VGs Truls Dæhlie argumenterte for en endring sist uke (ikke tilgjengelig på nett), og NTFs Kjetil Siem forsvarer Eliteserielagenes handlinger, samtidig som han ser at man bør gjøre noen endringer.

Med en egen liga for rekruttlagene blir det en del av pakken ved å rykke opp i Eliteserien eller 1 divisjon at man også kvalifiserer et lag for rekruttserien. Ved at tre lag, eller to+en kvalikplass, rykker ned fra 1 divisjon gir også litt mer kontinuitet i vår nest øverste divisjon. Av 16 lag risikrer man i dag at 7 skiftes ut hver sesong, og 1.divisjon er en heis-liga, og jaget etter opprykk eller kampen mot nedrykk skyver talentene ut på benken. Ved å ha 2 avdelinger uten 2-lag får man også jevnere og bedre kvalitet på 2-divisjon, og kanskje også bedre kvalitet på de som rykker opp?

Andre tiltak kan også diskuteres, og akkurat hvordan opprykk etc. skal fungere kan justeres, men hovedlinjen er at 2-lagene må ut og at fire avdelinger blir til to.

Fotballtinget er først til våren, men klubber, vi supportere og journalister bør starte presset nå, for det er stort sett kun fotballstyrets forslag som går gjennom på tinget (kun ?(c)n av sakene som ble vedtatt ved siste ting kom fra en klubb eller krets).