Antall TV-kamper 2006

Jeg pekte sist uke på at det med dagens fordelingsnøkkel lønner seg å ha tv-kamper, spesielt TV2-kampen søndag klokken 20. I tillegg til de åpenbare fordelene eksponering på tv gir lønner det seg også i form av utbetalte kroner fra forbundet etter endt sesong i eliteserien.

Jeg har gått gjennom tv-kampene denne sesongen og funnet store forskjeller i antall kamper per lag:

Odd er klubben som har kommet dårligst ut av årets første 24 runder. De har blitt vist seks ganger på Zebra, og det er det. Stabæk har heller ikke blitt vist på TV2, men har blitt vist 8 ganger på Zebra. Viking, Sandefjord, HamKam, Molde, FFK og Tromsø har også kommet dårlig ut av dette med mellom null og to kamper på tv2 og til sammen seks til åtte kamper.

På toppen av tv-tabellen troner, ikke uventet, Brann, RBK og LSK. De har henholdsvis vært tilgjengelig på tv2 eller Zebra 18, 17 og 17 runder (av 24). Sammen med VIF, Lyn og Start har de utgjort en eller to av lagene i tv2-kampen i 23 av 24 runder. De andre lagene har med andre ord kun blitt vist hvis de har spilt mot ett av topplagene (unntaket var 2-1 oppgjøret mellom FFK og Viking i runde 14).

Hvis vi gjør følgende forutsetninger: det er dobbelt så mange som ser tv2-kampene som zebra-kampene og NFF fordeler 30% av de 130 millionene ut i fra tv-tall. Det er forskjeller på hjemmelag og bortelag og slikt, men gitt disse forutsetningene får Brann, RBK, LSK og VIF pluss/minus 5 millioner, mens resten av lagene unntatt Lyn(3,5), Start(2,5) får mellom 1 og 2 mill.

Mellom Stabæk og VIF som begge har 32 poeng, og hvor Stabæk tidvis har spilt festfotball, skiller det altså ca. 3 millioner i de blaas disfavør. Mellom Odd og Lyn gjelder det samme med 2 millioner. Jeg kan ikke skjønne hva NFF håper å tjene på dette, annet enn å fremme et snevert fotballbegrep sentrert rundt noen få lag i storbyene. Lag som Lyn og VIF tjener utvilsomt på at Ullevål er en rimelig og tilrettelagt plass å produsere fotball fra, men jeg ser ikke hvorfor dette skal utløse en ektrabevilgning fra NFF som er større enn den resultatbaserte utbetalingen.

Hvis jeg hadde vært leder for et eliteserielag hadde jeg sørget for at det var gjevt for tv2 å komme på besøk for å produsere kamper. Hva med en liten bung?