Fordeling av TV-millionene

Det er ingen tvil om at opprykk, nedrykk, Royal league, Europacup og medaljer er gjør mange kamper spennende i innspurten. Det vil i tillegg være mer penger enn vanlig å spille for. I 2003 kunne Aftenposten fortelle at det sto hundretusner på spill i fotballinnspurten. Da hadde man totalt 65 millioner, hvor 12 millioner ble brukt på ymse tiltak, som turneringen på La Manga, og resten (53 mill) ble fordelt 75/25 mellom eliteserien og 1 divisjon. I Eliteserien ble 40% fordelt jevnt, 30% på plassering og 30% på tv-tid (hvor RBK fikk over 50% av de igjen). I år er det 200 millioner til fordeling.

Denne nyvunnede rikdommen fordeles 80/20 mellom Eliteserie og 1.divisjon. Av disse har NFF brukt 40 mill på ymse tiltak (en økning på 333%, som tilsvarer økningen i penger å fordele), slik at det er 160 igjen. 1.divisjon fordeler sine 30 mill 50/50 mellom prestasjon og flatt tilskudd. Det flate tilskuddet på de 16 klubbene har økt forsiktige 82% siden 2003, mens det vinneren sitter igjen med har fulgt tilgangen til penger (i overkant av 3-gangen).

De 14 lagene i Eliteserien har 130 til fordeling. 50% deles ut flatt, hvilket betyr at alle får mer enn vinneren av 1.divisjon. De resterende 65 millionene fordeles etter en kompleks og ganske hemmelig (jeg har ikke fått tak i den noe sted) nøkkel. Som 100% fotball skriver teller tv-tid her mer enn plassering. Spesielt å bli vist i prime time på TV2 søndag kveld er en byrde som blir belønnet solid gjennom avtalen. Det gjelder med andre ord å holde seg inne med de som fordeler tv-kamper (NFF, NTF og TV2).I tillegg til at kamper på hjemmebane gir mye penger i kassen fra tv-avtalen gjør dette også klubbene mer attraktive som sponsorer, og mange sponsorkontrakter som belønner tv-tid. Aalesunds daglige leder Henrik Hoff klager likevel ikke. De er blitt vist på tv flere ganger denne sesongen, og han påpeker at dette gjør dem mer attraktive.

Etter min mening betyr dette at for mye penger fordeles av folk med andre interesser enn fotballens beste. TV2 har et ønske om å vise de kampene som kan dra flest mennesker til tv-skjermen. I tillegg kommer forskjeller i produksjonskostnader og produksjonsfasiliter inn i bildet. Jeg syntes det er helt legitimt at TV2 ser på dette, men jeg skjønner ikke hvorfor dette i tillegg skal påvirke NFFs fordeling av rettighetspengene i større grad enn det resultater gjør. Burde ikke NFFs oppgave i første rekke vært å verne om fotballen, spenningen og kvaliten på spillet?

Hvis man er litt konspiratorisk kan man også tenke seg en situasjon hvor de som ikke danser etter TV2s pipe stilltiende blir boikottet. Sandefjord storspilte i starten av sesongen. Tok TV2 turen av den grunn?

Jeg mener vi ikke bør øke forskjellene mellom toppen av eliteserien og bunn av 1.div. ved hjelp av NFFs millioner. Den utviklingen tror jeg går fort nok som det er. Med en 1 divisjon som bytter 6-7 av 16 lag hver sesong, og hvor selv de dårligste eliteserielagene får mer penger enn vinneren av 1.div. blir ikke 1.div et blivende sted. Enten må man satse Leeds-like for å rykke opp, eller så havner man i faresonen for å rykke ned, med få andre muligheter enn rike onkler til å komme opp igjen.
Forslag til tiltak:

  • Få tilbake 75/25-fordelingen mellom Eliteserien og 1.div.
  • Ta vekk gevinsten for tv-tid, eventuelt kun kompenser for noen tapte tilskuere (i 2003 var dette 100 000 pr kamp)
  • Opprett to to divisjonsavdelinger i stedet for fire, med opprykk for vinneren og play-off mellom nummer 2 og 3 i avdelingene. Kompenser 2-divisjonslagene som må reise langt.
  • Utvid Eliteserien til 16 lag.