Være eller ikke være for italiensk fotball?

Dagens finale er viktig for italiensk fotball, men hva betyr det egentlig om de vinner? Mandag avgjøres det, sannsynligvis kun til en anke foreligger, hvorvidt Juve, AC Milan, Lazio og Fiorentina bli dømt for juks, degradert og må starte neste sesong med minuspoeng.

Selv om sportsministeren og fotballdomstolen har sagt det ikke blir snakk om noe amnesti, som foreslått av en representant fra Forza Itala, skal vi ikke se bort i fra at en seier vil ha noe å si for domsutmålingen – og hvertfall for hva «folk flest» syntes om saken.

Juve har gått langt i å sidestille seg med de andre klubbene, selv om de naturligvis syntes det er hårreisende at de skal straffes for den tidligere administrasjonens eventuelle feil. De andre klubbene forsøker så godt de kan å distansere seg fra Juve igjen.

AC Milan er ventet å bli mildest straffet, men vi får se. Hvis italienerene skal ta knekken på en slik ukultur bør de etter min mening bruke sterke virkemidler. Det er jo ikke første gang det er uhumskheter i italiensk fotball. Det var snakk om matchfiksing også forrige sesong, hvor blant annet Siena ble etterforsket. Dopingskandalen i Juve førte til at legen ble dømt, men ingen spillere. Heller ikke denne gangen er spillere etterforsket

Følger dette kan få er mange, også for de 10 spillerene som kan bli delaktige i kveldens finale. Det er forventet at spillere vil bli solgt, hvilket vil påvirke overgangsmarkedet. Det er også stilt spørsmålstegn ved børsnoteringen til fotballklubber generelt. Hvis italienske klubber i tillegg blir utestengt fra europacupspill vil de kanskje se nærmere på mulighetene for en egen g14-cup?

Uansett utfall i kveld (jeg håper på de blå og gamle) tror jeg ikke seier kan redde de italienske klubbene. Et tap vil nok være et ekstra tupp i baken på vei mot stupet, men seier vil bare kunne minske skadene. De vil da kanskje miste litt færre tilhengere, få litt goodwill og greie seg gjennom det litt bedre økonomisk… Kanskje de kan forsøke å bestikke den argentinske dommeren?