Fotballens vei mot avgrunnen

Som denne sidens uoffisielle dommedagsprofet har jeg gode dager. Kampfiksing er ikke noe nytt fenomen, og the observer har en fin gjennomgang med britiske øyne, og av sør-amerikanske saker er fløytemafia’n i Brasil fra 2005(wikipedia) verdt å nevne. Den siste tidens opptrapping av skandaler er urovekkende, og kan representere hendelser som kan skyve fans over hele verden bort fra fotballen.


I 2005 så vi skandalen i Bundesliga(wikipedia) som blant annet sendte Hamburg ut av cupen. Tyske myndigheter skal ha ros for at de tok skikkelig tak; Robert Hoyzer samarbeidet og fikk likevel 29 måneder i fengsel og livstidsutestengelse. Flere andre fikk også lange fengselsopphold.

Det blir spennende å se hva som blir gjort i Italia. Landet har utvilsomt et ukulturproblem, og er nødt til å røske opp dette med roten. De har vist evne når det gjelder doping, men det spørs vel når det gjelder degradering av Juve, Milan (eid av Berlusconi), seriemesterskap og eventuelt tittel til Inter. Mitt tips er bøter av ubetydelig størrelse og utestengelse av perifere aktører som blir syndebukker.

I Sveits har de forbydd boken til Andrew Jennings. FIFA sier alt er tull og oppspinn, og domstolen i Sveits er enige og forbyr boken. Ingen av dem har lest boken. FIFA fortsetter å vise handlekraft når de avslutter saken mot visepresident Jack Warner. Selv om etikkutvalget mente han var ute på tynn is, bestemte Blatter og resten av styret at det var greit, for han hadde solgt aksjene i reiseselskapet. Og kona, han selv og de to barna har gått ut av styret i reiseselskapet (som på underlig vis hadde eksklusiv rett til alle Trinidad og Tobagos VM-billetter og solgte dem til ågerpris)

Med et FIFA som forsterker inntrykket av en korrupt og lukket fotballverden er det ikke utenkelig at det ligger andre ting enn fotballforståelse bak vrakingen av Rune Hauge som dommer i VM. Og i det hele tatt alle andre avgjørelser som er blitt og blir tatt av FIFA.

Til sommerens fotball-VM ønsker man å ta knekken på svartebørssalget, og alle må vise legitimasjon i inngangen. Samtidig som FIFAs visepresident selger billetter, og FIFAs sponsorbilletter har havnet hos tyske politikere, er Blatter bekymret over kontrollen av legitimasjon mot billettene. Angivelig fordi han er redd det vil ta mye tid – og kanskje være litt for nøyaktig?

———update 16.05.2006 ———-
Davy Wathne kommenterer vrakingen av Terje Hauge i sin tv2-blogg