Vil du bli Fantasymillionær?

Norsk Tippings Fantasyspill har fått en litt trang fødsel. For å bøte på de åpenbare manglende har de nå slått på stortrommen og lagt to millioner i total premie, og en million til vinneren, av årets sesongspill på Premier League Fantasy. Jeg vil påstå dette er den beste muligheten du vil få til å vinne en million på lang tid, gitt antall deltagere. Innsats er 250 kroner, og det er premier helt ned til 800-plass.

Hvordan spille? Og hva skiller det fra «vanlig» fantasy?

Det er noen vesentlige forskjeller mellom Norsk Tippings spill og det offisielle fantasyspillet, selv om basisen er det samme. Dette vil gjøre at man ikke kan velge helt den samme strategien eller laget.

  1. Det er ingen bonuspoeng
  2. Det er poeng for skudd på mål (0,6 for forsvarer og 0,4 for midt/angrep), 0,5 poeng for redninger av keeper, og 0,3 i pluss eller minus hvis en spiller vinner eller taper i denne perioden.
  3. Det er minuspoeng for å lage straffe eller frispark som fører til direkteskudd i mål

Dette vil gjøre at spillere på lag hvor bonuspoengene ofte fordeles jevnt utover, eller hvor man alltid havner bak Håland eller Kane uansett hva man gjør, kan få flere poeng. Spillere med mye offensive pasninger, blokkeringer og null innslupne mål, altså i hovedsak forsvarere, vil ikke få like mye poeng. Trippier fikk 39 bonuspoeng i fjor, men hadde bare 4 skudd på mål. Shaw, Mings og Saliba er andre forsvarere med mye bonus, men lite skudd på mål. Gabriel, Van Dijk og Estupinan er aktuelle forsvarer som skyter mer, i tillegg til mulige assist på sistnevnte.

Keeper

Poenggivingen vil premiere keepere med mange redninger og clean sheets, som til en viss grad korrelerer med bonuspoeng, men ikke helt. For eksempel Raya og Leno som hadde flest redninger sist sesong ville fått henholdsvis 57 og 55 poeng ekstra forrige sesong på grunn av redninger. Edit: Dette stemmer jo ikke, for de fikk poeng pr 3 redninger i kamp, men har ikke funnet eksakt hvor mye. Vi kan gjette på ca 20 poeng, så fortsatt en del mer å hente i NT-varianten. Hvis Raya går rett inn på Arsenal virker det som et godt kjøp til 5.0, selv om de ikke slipper til like mye skudd som Brentford. I Brentford har de Flekken til 4.5, men det virker som et usikkert kort. Samme kan sies om Nottingham. Pickford til 4.5 virker som et godt kjøp, og kan roteres fint med Leno i Fulham de første 8 rundene. Alternativt la Pickford stå og velge en 4.0-keeper fra Luton (Kaminski som skal stå der?).

Prisforskjeller på spillere

Norsk tipping har satt sine egne priser, og uten at jeg har vært gjennom alle er hovedfunnene at det er en god del av de populære valgene som er dyrere, men Trent og Håland er rimeligere. Totalt sett gjorde det at det var litt vanskeligere å få det til å gå opp.

Trent til 7,0 med skudd og mulig midtbaneposisjon tenker jeg er smart, selv om Liverpool har mistet en del sentrale spillere. Han koster 8,0 i FPL og er ikke like åpenbar der.

Gabriel har også en del skudd på mål, men koster 6,0 mot 5,0 i FPL. Stones som fort spiller litt lenger opp i banen (hvis han spiller) til 5,5 i begge spill virker mer fristende. Chilwell, Estupinan og James koster også det samme i begge spill. Zinchenko er flagget nå, men hadde ellers mange skudd i fjor, og kan forsvare 5,5 (mot 5,0 i FPL). På watchlisten.

På midtbanen har de gjort Rashford og Richarlison til spiss. Salah koster 12 i NT, mot 12,5 i FPL, og har veldig mange skudd, selv om mange traff utenfor mål i fjor. De Bruyne koster også 0,5 mindre hos NT. Noen som har blitt dyrere: Saka (8,5 -> 10), B.Fernandes (8,5 -> 9,5), Ødegård (8,5 -> 9,0), Foden (7,5 -> 8,5), Martinelli (8,0 -> 8,5), Maddison (7,5 -> 8,0) osv. Kulusevski til 6,0 kan være et røverkjøp hos NT hvis han får spille.

I angrep er Kane 1 mill rimeligere hos NT. Han hadde nesten like gode tall som Håland i fjor, men han kan fortsatt bli solgt før sesongen starter, selv om det virker mindre sannsynlig nå. Rashford til 9,5 som spiss (mot 9,0 som midt i FPL) virker dyrt. Nunes (7,5 -> 8,0) er ikke sikkert på spilletid. Wissa til 6,5 (6,0 i FPL) vil få spilletid og kan være et rimelig alternativ. Rimeligste spiss hos NT koster 5,0, mot 4,5 i FPL, så selv benken blir dyrere.

To utkast

Da kan det se for eksempel slik ut:

En update

En grunn til at jeg tror jeg vil greie å følge med både på dette og FPL i år er at i NT-spillet justeres prisene kun i starten av uken, og du kan angre og endre overganger helt frem til deadline. Da kan man gjøre endringene tidlig i uken, og heller endre det hvis det skulle komme skader. Gjelder også wildcard! Det er ingen skatt på salg, så man vil se mange lag med høy lagverdi på våren, og det kan være viktig å følge med på «band wagons» (altså spillere som mange andre kjøper og selger).