Josimar har ikke bevist noe?

Dagbladets kommentator Morten Pedersen tar i en kronikk i dagbladet Jim Solbakken i forsvar, og slakter Josimars siste nummer som i sin helhet er viet overgangssaken med Veigar Pall Gunnarson og Herman Stengel. Han hevder Josimar er på heksejakt.

De har ennå ikke klart å bevise noe som helst ut over det vi som følger med alltid har visst – at fotballindustrien er full av snarveier, bløffer og hvite løgner.

Han mener i tillegg saken aldri burde vært satt i gang («…kamp som i utgangspunktet aldri burde vært terminfestet»). Er det noe Josimars gjennomgang viser er det at dette burde vært en klar hjemmeseier til aktoratet, og kanskje også at man burde vurdere omkamp. Dessverre undervurderte aktoratet motparten. De tiltalte stilte med toppet lag, og hadde for anledningen kjøpt inn det beste landet kan stille av advokater. Det ble rått parti når aktoratets spillere eller dommer Bay ikke hadde kompetanse på fotball eller opsjonsavtaler.

Når man leser magasinet er det en del tilbakepek på gamle saker, og en god del gjentagelser. Det virker også som skribentene syntes det er frustrerende å se fotballen bli ødelagt av aktører som Solbakken, uten at det får noen som helst konsekvenser. Man kan derfor være enige i at de har en agenda. De vil påvirke. Jeg syntes likevel de har noen poeng som er verdt å ta med seg – og jeg mener også de har bevist mer enn Morten Pedersen mener:

  • Jim Solbakken snakket ikke sant da han vitnet i rettsaken
  • Jim Solbakken informerte ikke Herman Stengel m/familie
  • Opsjonsavtalen hadde ingen verdi
  • Tidligere og i dette nummeret har Josimar vist at Solbakken gjentatte ganger har sittet på alle sider av bordet ved overganger. Også i overgangene VPG og Herman Stengel.
  • Håkonsen i VIF informerte ikke sportslig utvalg og kjørte sitt eget løp.
  • NFF (Hallén) holdt informasjon skjult for granskerne fra Lynx, fulgte ikke opp lovbrudd, og holdt tilbake informasjon rundt overganger da pressen etterspurte dette. I tillegg til å hemmeligholde BDO- og Lynx-rapportene.
  • Stabæk reddet lisensen med ulovlige transaksjoner mellom klubben og aksjeselskapet til de som satt i sportslig utvalg (som kjøpte rettigheten til spillerne)

I tillegg peker de i sin artikkel på generelt kameraderi, udugelighet, rolleblanding og inkompetanse. Forskjellen er vel at Morten Pedersen mener dette ikke er så farlig og ikke noe nytt, mens Josimar ønsker seg et prinsippfast NFF med ryggrad, og syntes umoral og manglende etikk burde påpekes. Helst burde jo dagspressen følge dette, men det er tydeligvis for mye forlangt. De drives av det som selger aviser, og da passer det kanskje dårlig hvis man boikottes av intervjuobjekt og kilder i fotballklubbene. Best å ikke tråkke dem på tærne!

VG fikk eksklusivt intervju med Jim Solbakken da den saken først kom opp, og hadde under overgangssaken eksklusive oppslag med Stabæks versjon. Det er klart slikt innhold selger aviser, og da er det jo ikke så farlig med kritiske spørsmål. Kanskje dette er Morten Pedersens måte å vise at de også kan være mikrofonstativ?

Etter å ha lest Josimars artikler de siste årene, inkludert siste bidrag, syntes jeg i motsetning til hr. Pedersen det står til laud. Josimar gjør en viktig jobb, og det er synd ingen i dagspressen virker å bry seg om fotballens skyggesider. Den ukulturen som preger norsk og internasjonal fotball kan til syvende og sist ødelegge sporten vi er glad i. Å skyve alt grumset under teppet gagner ingen på lang sikt, men kan virke fristende på kort sikt. Det begynner å bli fullt under teppet på Ullevål, og det må være lov å håpe Terje Svendsen vil starte sin karriere som NFF-president med en skikkelig vårrengjøring (gitt at han blir valgt). De eneste som kommer fra saken til Josimar med æren nogenlunde i behold er vel sportslig utvalg i VIF, VPG, familien Stengel og til en viss grad RBK. Resten, inkludert Martin Andresen, virker å ha blitt preget av en ukultur som har fått spre seg fritt i fotballnorge.

Kronikken til Morten Pedersen virker preget av en eller annen agenda. Men jeg vet ikke hvilken. Da er det tross alt bedre med Josimars bredside mot alt som er galt i norsk fotball, med Jim Solbakken og Halléns NFF i spissen.