Hvordan skal Tippeligaen bli populær igjen?

Tippeligasesongen sparkes i gang i kveld. Dessverre er interessen lav og forhåndsomtalen liten, og aviser og andre medier flommer ikke over av bakgrunnstoff som tidligere år. Mediene speiler til en viss grad folkets interesser, men skaper også interesse hvis de finner at det er noe de kan tjene på. Fotballen har vært plaget av dårlige resultater for klubb og landslag på herresiden, noen mindre skandaler som har blitt dårlig håndtert, samt at NFF og TV2 krangler om landslagsfotball på Zebra og salg av rettigheter til C More. Det blir få aktører igjen som må dra lasset – og de gjør for lite.

Som jeg jeg tidligere har skrevet har man ved å gi rettighetene til C more gjort fotballen mindre tilgjengelig. Man gikk samtidig bort i fra løsningen med at man solgte samme kamp mange ganger – på IP, Nett og TV slik den forrige avtalen la opp til (neppe en veldig god ide for rettighetshaverne, men fotballen ble i det minste veldig tilgjengelig). Man sitter altså igjen med fotball på stadion, på pub eller på en kanal de færreste har tilgang til. Hva kan man gjøre?

Tilgjengelig på alle enheter

Målgruppen til de reklamefinansierte kanalene konsumerer fotball på andre måter nå enn for noen år siden. Det er helt nødvendig for fotballen (og C More) at man kan se kampen på en fornuftig måte på telefon, nettbrett eller datamaskin. Helst med mulighet til å spole, se highlights når man vil og se andre relaterte program. TV2 har fått til dette bra med Sumo og TV2-appen – C more må ta ansvar for å få opp distribusjonen.

The second screen

Den sportinteresserte tilskueren sitter nå ofte med en pad eller telefon som brukes flittig når man ser fotball – både på stadion, på pub og foran TVen. Det betyr at man må legge til rette for den dialogen som skjer på twitter eller i chat, man må levere interessant statistikk, ha konkurranser (som fantasy.tippeligaen.no) og omfavne engasjementet til disse seerne. I tillegg gjør dette også at man gjerne følger med på flere kamper på en gang.

Magasinstoff og utenomsnakk

Før sesongen burde TV-kanaler, TV-bokser (Apple TV, Altiboks, Getboks, Sumo, Viaplay osv), avis-TVkanaler og websider levert bakgrunnsreportasjer, tull og tøys fra lagene, analyser og diskusjoner osv. Det er ingen grunn til at ikke NFF kunne ha laget disse og kavalkader fra tidligere år selv og lagt disse ut til allmenn bruk, f.eks. i bloggposter som denne. Det samme underveis i sesongen – og igjen: Det er ikke nødt til å være rettighetsbelagte highlights, men intervjuer og reportasjer fra andre steder. På samme måte som nettavisene i dag trykker artikler fra NTB, vil i fremtiden nett-tv, boks-tv, tv on demand og hva man måtte kalle det legge ut saker fra aktører som NFF.

Tilgjengelighet og gjennomsiktighet

Matchfiksingsanklager, overgangssaker, underskudd og økonomisk rot, en leder som blir valgt uten motkandidat på Blatter-vis og et forbund som stadig vekk kløner det til på mediesiden (som i Drillosaken) skaper et inntrykk av Norsk fotball som uproffesjonell og rotete. Administrasjon og økonomistyring i klubbene virker i mange tilfeller å være inspirert mer av småguttelaget (og det er mulig at kassereren også er oppmann for Gutter 2004) enn av millionbutikken det egentlig er, uten at det til nå har fått noen konsekvenser av betydning. Mer åpenhet om hva forbundet tenker og gjør gjennom sesongen kan hjelpe på tilliten. Det kommer til å komme opp saker om pyro, disiplinærsaker, uttalelser i sosiale medier, økonomisk rot og så videre også i 2014 – da må NFF på banen og rydde opp. Et forbund som er lydhøre for hva klubbene vil (på forbundstinget var de aller fleste av sakene som gikk gjennom forbundsstyrets egne. Litt som i Borettslaget mitt), og klare på hva de krever av klubbene og hva konsekvensene er om de ikke følger reglene, vil tilliten til Norsk fotball kunne øke.

Jeg gleder meg til å se om Deila kan gjenskape mønsteret selv om mannskapet er byttet, om RBK kan utnytte sin økonomiske muskel og vinne igjen, eller blir de utspilt av Bodø-Glimt som spiller slik RBK ønsker å spille. Vil ny trener i Brann gjøre underverker, eller imploderer det i Bergen slik det pleier? Start har omtrent samme lag som i fjor og bør kunne hevde seg – men har kanskje ikke bredden som skal til? Viking har (som vanlig) noe spennende på gang. Mange kan vinne, og alle kan slå alle – men konkurransen med andre gjøremål og gullrekka fredager, PL og La Liga i helgen og Champions League-innspurt blir tøff. Fotballen må strekke seg etter supporterne på andre måter enn i dag for å hekte folket slik at de igjen vil engasjere seg!