Norske lag er godt i gang med, og vel i stor grad ferdig med, kvalifiseringen til årets europacupspill. På den andre siden av kvalitetsskalaen har Rummenigge tatt til orde for noe som kan ligne en europeisk super League. Nå tror vel de fleste det er mest for å presse FIFA til litt færre internasjonale datoer, men forslaget om en europeisk superliga inspirert av NHL/NHL kommer opp fra tid til annen.
Intertoto-, UEFA-cup og Europa league er ikke lenger noe å trakte etter – og få personer ser gleden ved disse middelmådige midtukekampene. Selv ikke de deltagene klubbene eller deres supportere ser poenget ved disse kampene, annet enn å fylle opp torsdagens fotballtomrom. Champions League er en suksess og den hellige gral for en klubb med ambisjoner, og inneholder de fleste toppklubbene i Europa.
When saturdays come hadde en artikkel om temaet i sommer som er verdt å lese, men de kommer ikke opp med noe godt forslag til hvordan det kan gjøres bedre. Jeg skal derfor forsøke meg på et forslag jeg tror kan virke – både for toppklubbene, og de rett under som Spurs og L’pool.
Jeg ser for meg at Champions League blir to divisjoner, med en garantert plass i samme divisjon året etter så lenge laget kvalifiserer seg gjennom sitt forbund eller kvalifiseringsrunder.
De dårligste lagene i «CL1» må spille for å unngå nedrykk, 4-8 lag rykker ned, og de 4-8 lagene i CL2 kvalifiserer seg til CL1. I tillegg blir det et finalespill som kårer en EuroVase-vinner av de beste i CL2 (litt som å vinne Adeccoligaen). Disse rykker i tillegg opp, og får spille med de beste året etter hvis de kvalifiserer seg.
Legg til en CL qualification cup for norske, finske og andre ikke-helt-gode-nok lag så tror jeg vi har en europeisk modell som kan virke. Jeg mener denne løsningen har flere fordeler:
– de beste lagene spiller CL hver sesong. Dette skaper forutsigbarhet og mange jevne og «klassiske» oppgjør (et forslitt uttrykk!). De som rykker ned får likevel spille Europa året etter, og spiller da for opprykk.
– opprykk og nedrykk er spennende, og en kamp mellom nedrykkskandidater kan bli like spennende som sluttspillet i CL.
– flere lag spiller flere kamper i Europa, hvilket vil jevne ut forskjellene midtukekampene skaper i de nasjonale ligaene (mindre hviletid)
Hvis man tenker seg at man har 32 lag i hver divisjon og beholder dagens struktur (kan tenke meg forandring her også, men det er greit som en start), er det 64 plasser å fordele. 6 plasser til England, Spania, Italia og Tyskland, 5 til Frankrike, 4 til Portugal og Russland, 2 til Skottland osv.
Et av poengene er at du beholder plassen din så lenge du kvalifiserer deg (dvs topp 6 i de store landene), og hvis du er nykommer tar du første ledige plass landet har. Så lenge Arsenal ikke rykker ned fra CL1 vil de altså fortsette der selv om de bare ble nr6 i PL. Aston Villa vil med ett års heldige topp 6-plassering få den siste av Englands plasser (gitt at de 5 andre topplagene var topp-6 også året før). I teorien kan kan hele Englands kvote være i CL1, og de vil da spille der. Dette vil forhåpentlig vis skape bedre kamper i gruppespillet, og mer spenning.
Dette vil sannsynlig vis være mer spiselig for mindre nasjoner enn andre mer radikale Super-Euro-League-forslag som ligner mer på hvordan f.eks NHL er bygget opp. Det vil skape flere kamper med spenning, flere kamper på våren, mer økonomisk forutsigbarhet – men ikke flere kamper mellom de beste lagene i Europa og en franchisemodell som vel en NHL’ish omlegging ville kunne gi (men da vil andre lag ikke ha mulighet til å ta steget inn i de godes rekker, og det er jo noe av sjarmen med Europeisk fotball.) Et RBK under Eggen ville med denne modellen kunne vært flere år på rad i det gode selskap uten å måtte kalkulerer inn risikoen for å ikke kvalifisere seg.
Første års oppsett burde bli gjort på grunnlag av resultater siste 3-5 år(UEFAs klubbranking?), begrenset av kvoter. Mindre nasjoner uten lag som er kvalifisert til CL1 eller CL2 må fremdeles gjennom kvalifiseringsspill, men dette vil være som nå – og de vil maks kunne kvalifisere seg til CL1 gjennom flere års godt spill. CL har uansett aldri blitt vunnet av en ordentlig cup-bombe – og da er det bedre at lag som Basel, RBK og Rubin Kazan kan garantere nye signeringer, tv-kanaler og sponsorer CL-spill neste år og dermed en bedre mulighet til å vokse.
Forutsigbarhet, gode kamper og spenning i Europeisk toppfotball er viktig. Jeg syntes ikke dagens løsning er den beste, så dette er mitt forslag.