Min stemme for 10-12 lag i 3 veis Eliteserie

Det er åpenbart for de aller fleste at å gå til 16 lag i Eliteserien ikke var den beste ideen. Nå kan vi heldigvis si at «hva var det vi sa» siden vi skrev om dette i 2007 , men for å være litt konstruktiv skal jeg i tillegg til å si at det er en dårlig ide foreslå en hva jeg mener kan være en bedre ide: Færre lag som spiller mot hverandre 3 ganger hver sesong etter dansk modell.

Noe av argumentet for å gå opp til 16 lag var å få lenger sesong og flere kamper – dette skal hjelpe oss i Europa, og også generere mer inntekter. Det er ingenting som tyder på at et fotballting vil gå bort i fra dette. Det er også mulig at avtalen med Lyse og andre distributører er koblet til antall kamper, så vi tar det som en forutsetning. 16 lag gir 30 kamper. Med 11 lag i serien, og alle spiller 3 kamper mot hverandre får vi 30 kamper, altså samme antall som i dag – men vi får flere storkamper. I tillegg får man en bedre Adeccoliga/1 divisjon. Danskene har 12 lag, som gir 33 kamper, noe vi også kan vurdere.

Da vil vi få kvalitativt bedre lag, men noen færre lag – det er motargumentet mot dette, at 16 lag gjør plass for å gi unge lovende spillere sjansen. Disse må da få sjansen i en kvalitativt bedre 1 divisjon. Færre lag til rykke opp og ned, så selv om det blir vanskeligere å gjøre en Hønefoss som er kommet opp som en Askeladd, vil totalen for norsk fotball bli bedre til sammen.

Hvis vi samtidig oppretter en reserveserie for lagene i Eliteserien slik at vi tar ut disse lagene fra 2 divisjon (noe jeg tidligere har argumentert for) tror jeg det kan være en veldig god ide. At det skjer noe med 16-lagsserien ved neste fotballting tror jeg uansett – men medieavtaler og slikt kan legge noen føringer for hva man kan få til: Mitt forslag mener jeg både er gjennomførbart og mye bedre enn dagens serie. Jeg ser heller ingen lag i 1 divisjon som umiddelbart er fristende å få opp i neste års Eliteserie (tar sjansen på å tråkke noen fra Sogndal, Bodø og Fredrikstad på tærne der).