Hva må til for å få Norge til EM?

Etter dagens trekning virker de fleste enige om at det skal sne i helvete og regne smågriser før Norge blir å finne i Ukraina eller Polen i 2012, men kampene skal spilles først – og kanskje kan vi være med i kampen om en playoff-kamp. Førsteseedede Portugal er slett ikke det dummeste man kunne trekke. Ronaldo mot Jon Knudsen kan fort bli flaut, men på den annen side er laget fullt av primadonnaer. En kamp mot Portugal på en litt vinterpreget Ullevål er ikke nødvendigvis = 0 poeng. Spark dem på akillesen og takl dem ut i snefonnen! (edit: ajaj – db.no melder at «ekspertene er fornøyd med trekningen», så da var de fleste kanskje ikke enige likevel.)

Fra seedinggruppe 2 trakk vi VM-klare Danmark. Både Sverige og Romania ville nok vært enklere, men vi kjenner danskene godt og burde ha en sjanse på en god dag. De liker ikke spille mot vår primitive fjellape-stil, og det taler for noen poeng her også.

Kypros fra seedinggruppe 4 er et kupp – de skal vi slå, mens Island fra seedinggruppe 5 vet vi jo at ikke nødvendigvis blir lett match. Skulle heller hatt Lichtenstein, Moldova eller et av de andre lagene fra denne gruppen. At vi igjen får en gruppe med 5 lag syntes jeg er synd. Vi får 2 mindre kamper, og det er disse kampene vi skal bruke for å spille oss opp i seedinggruppe 2 igjen. Det siste er viktig – for om vi kanskje ikke kommer til EM 2012 vil vi hvertfall ønske å være med i VM 2014 i Brasil (sannsynligvis samme playoff-organisering) og i 2016 når EM utvides til 24 lag.

Norges ranking betyr også en del når play-off-kampene skal spilles (hvis vi blir nummer 2 i gruppen). UEFA har bekreftet at de beste lagene blir seedet i play-off-kampene , og ikke nok med det – de seedete lagene får også spille returmatchen på hjemmebane (hvilket er en fordel). Vi har tradisjon for å bruke treningskampene til å prøve ut nye spillere og «se bak resultatet». Mitt ønske må være at vi tenker litt mer på rankingen i de ekstra treningskampene vi får når gruppene med 6 lag spiller sine ekstra to kamper – disse treningskampene teller også på FIFA-rankingen (særlig hvis vi taper for dårlig motstand).

Prosjekt VM 2014 og EM 2016 starter nå! Vi må gjerne til EM i 2012 også, men selv om vi ikke skulle greie det er det all grunn til å stå på for gode resultater i alle kamper.