Hva skjer med klubber som går konkurs?

Moss og andre klubber ser ut til å kunne gå konkurs. Da kan det jo være interessant å se på hva som skjer med en klubb som går konk. Hvis de skulle miste lisensen fra NFF flyttes de enkelt og greit ned i første divisjon uten lisenskrav. For herrer er dette 2 divisjon, for kvinner 1 divisjon.

Skulle klubben derimot gå konkurs stiller det seg helt annerledes. Da må nemlig klubben startes opp helt fra bunnen av. Det betyr i realiteten av de må starte på laveste nivå og spille seg oppover (man kan riktignok tenke seg at man «slår seg sammen» med en annen klubb litt lenger opp i systemet).

For økonomien til klubbene håndteres dette som et normalt konkursbo. Hvis kommunen eier deler av stadion vil denne sannsynligvis ikke inngå i boet. Hvis elitesatsingen drives gjennom som et ASA skjer ingenting med fotballforeningen/amatørene.

En litt snedig vri er at hvis en klubb går konkurs nullstilles alle resultatene til klubben. Vi får med andre ord en helt ny tabell! Det kan med andre ord være stor forskjell på om en klubb går konk før eller etter siste serierunde.

NFF har ikke noe tradisjon for å gi poengstraff for lisensrot. Det brukes vanligvis når man bruker ikke spilleberettigede spillere eller bryter arrangementreglementer flere ganger (f.eks VIFs bengalske lys som de snart må slutte med hvis det ikke skal bli poengtrekk). I England gis 10 poeng for å havne under administrasjon, og så kan man få ytterligere straff for annet rot, som bl.a. førte til at Luton startet sesongen med minus tredve(!) poeng (10p for agentrot + 20 for administrasjon over lengre tid). Leeds misset opprykk i fjor på grunn av minus 15 poeng. Jeg liker det Norske systemet bedre – men her har jo foreløpig konsekvensene for de Norske klubbene stort sett latt vente på seg. Hvis det ikke skjer noe i år, vil det jo aldri skje noe?