Eurostand 2008 på norske tribuner

Eurostand2008 er navnet på helgens europeiske markering mot markedsmakt og mot de siste årenes kommersialisering av fotballen.  Samlet skal supporter på norske baner, og i resten av Europa, markere viktigheten av tilskuere og supportere. Det kan virke som enkelte klubber, bakmenn og forbund har glemt det?

Eurostand ble startet som et initiativ mot stadioner uten ståplasser. Det er fortsatt ett av kravene, men i Norge er det vel så viktig at ikke NTF og NFF lar tv-rettigheter styre når kamper skal spilles og hvor tilgjengelig fotballen er for deg og meg. Den norske organisasjonen fokuserer på tre hovedting: Ståplasser, billettpriser og faste kamptider. Det grelleste eksempelet på utfall dette kan få så vi da TV2 fikk flyttet 16-maikampen mellom Kamma og Godset til 19 mai. 16 mai er fotballens festdag – da kan man ikke flytte kamper! Det blir som om Slottet hadde flyttet 17 maitoget i Trondheim til dagen etter fordi de da kunne få vinket der også.

15 minutters stillhet før kampen vil utvilsomt ha en viss effekt, men spørsmålet er jo hva man kan ha forhåpninger om å oppnå? Det er naturlig at TV2/Lyse/whatever ønsker å styre litt hvilke kamper som går når i forhold til å få vist de mest spennende kampene live. Hva som blir spennende er vanskelig å forutse i starten av sesongen, men kanskje man kan bli enige om at det bestemmes senest 2 måneder i forveien? Videre burde 16 mai fredes fullstendig, og av sportslige hensyn burde de to siste rundene spilles samtidig. Kan man forvente mer?

Så lenge de færreste norske stadium ikke er fulle hver helg tror jeg billettprisene blir holdt på et fornuftig nivå, men med fulle tribuner vil man nok kunne se ManU-tendenser også i Norge – for man skal vel ta så mye som mulig i billettinntekter? Eller skal man tenke på hvem som får mulighet til å gå? Hvis jeg selger billetter for 100 kroner og det blir utsolgt, og svartebørsbillettene går til 400 stykket. Vil det ikke være bedre om klubben fikk mer i inntekter?