En brasilianer på Norge?

EM er snart slutt, og noen av de beste prestasjonene er det brasilianere som har stått for. Flere av dem har ganske nylig fått nytt pass og dermed blitt klare for spill for sitt nye land:

  • Guerreiro (Polen)
  • Mehmet Aurelio (Tyrkia)
  • Deco (Portugal)
  • Pepe (Portugal)
  • Marcos Senna (Spania)

Alle disse har vært toneangivende på sine lag, men ville neppe kvalifisert seg for Brasils landslag (Pepe og Deco har vel en sjanse kanskje?). Det finnes også en rekke eksempler på brasilianere eller andre spillere fra land utenfor Europa som naturaliserer seg som europeere for å ikke telle på «utlendingskvoten». I Norge har det blitt foreslått at Alanzioho skal ta opp konkurransen med Gamsten på venstresiden. Det tar i tilfelle to år i Norge, men andre land er langt raskere.

Da Irak ble slått ut av VM-kvaliken (og treneren ble sparket for femte gang for samme lag!) nylig var det av et multinasjonalt Qatar-lag. Dårlig gjort, eller bare slik verden fungerer? FIFA har åpnet for å gjøre det langt vanskeligere å få spille landslagsfotball for sitt nye land, slik at man ikke kan kjøpe en spiller til landslaget. Dette virker fornuftig, men kan naturligvis ha uheldige sider i det en spiller faktisk ikke får statsborgerskap på grunn av taktikk, men av andre grunner. Det er vel lite trolig at man får spille landslagsfotball for det forrige landet man var statsborger i heller, så da står man plutselig uten mulighet for landslagsspill. Er landslagsspill en menneskerett? Jeg syntes ikke det, og syntes FIFA bør snøre igjen muligheten for å kjøpe spillere til landslaget sitt.

På den annen (useriøse) side tar sikkert dette litt tid, så da kan vi kanskje sikre oss Alanzinho i mellomtiden? Dobbeltmoral er også moral.