Hva skjer egentlig i Zug?

Tidligere i Mars kom meldingene om at Nicolas Leoz, en av medlemmen av ledergruppen i FIFA og President i CONMEBOL (Sør-amerikas fotballorganisasjon), var navngitt i den pågående rettsaken mot seks personer i byen Zug i Sveits. Zug er byen der FIFAs hovedkvarter er, og også der rettighetsselskapet ISL holdt til før de kollapset med 300 millioner dollar i gjeld. De seks tiltalte er arrestert med bakgrunn i betaling av ca 650 millioner kroner i bestikkelser, eller ulovligheter i forbindelse med dette. I byen og landet der FIFAs hovedkvarter holder til er det ikke forbudt å motta bestikkelser, så mottakerne av pengene er i stor grad ukjent. Nicolas Leoz og Jean Marie Weber er foreløpig de eneste som er navngitt. Weber jobbet i mange år nært med FIFA-president Blatter, men vi får vel gå ut i fra at han ikke visste noe:-)

Saken er nå avsluttet, og dom ventes 2 Juli. De fleste medier ser ut til å ha forbigått saken i stillhet, og det syntes jeg er synd. Hvor er live-dekningen av denne vannvittige saken? Morgan-saken blir peanøtter i sammenligning. En viss gjennomgang av hva som har skjedd finnes i denne artiklen på playthegame.org, men det er ganske lite informasjon tilgjengelig. Hvorfor denne uinteresserte holdningen fra norske og internasjonale medier? Fotball er verdens største sport, og det er etterhvert blitt ekstremt mange penger og noen av dem ganske skittene. Det er på tide noen bryr seg.

Rettsaken er et resultat av etterforskeren Thomas Hildbrands arbeid. Han fikk saken da FIFA(!) klaget inn ISL til rettsapparatet for å få tilbake pengene som gikk tapt for FIFA i konkursen. FIFA og Blatter fant raskt ut at etterforskningen kunne bli ubehagelig, og trakk klagen. Hildbrand hadde dog fattet interesse og fortsatte å grave. Takket være ham for det! FIFA gikk svært dårlig økonomisk en periode rundt denne perioden, og for å se godt ut forskutterte Blatter inntekter for VM-rettighetene i 2002 og 2006 før sist valg. Det som så ut som et greit resultat var i virkeligheten røde tall. De eneste som tjente penger i FIFA på denne tiden var altså de som satt med avgjørende makt rundt tildelingen av rettigheter og arrangementer.

Det er vanskelig å finne ut mye om denne og andre rettsaker. Delvis på grunn av liten interesse fra verdens presse, men også på grunn av manglen på gjennomsiktighet i FIFA og apparatet rundt. Hvis noen oppegående sportsjournalister leser dette kan de jo også lage en sak på anklagene om betaling av «bungs» mot David Sullivan (medeier) og daglig leder Karren Brady i Birmingham City. Dette er en fortsettelse av britisk politis forsøk på å ta noen i fotballkorrupsjon, men dette har foreløpig vært ganske resultatløst. Ikke ser det ut til at fansen bryr seg heller, så da er det kanskje ikke så farlig?

Mer om skandalene rundt FIFA er for eksempel beskrevet i denne posten på sportsjournalists.com

Jeg kan også anbefale Andrew Jennings presentasjon fra Play the game-konferansen i 2007 for de som vil lese mer.