Nytt fra FIFA

FIFA hviler ikke, og Webstersaken, offentlig innblanding i fotballsaker, uromomentet Warner på Trinidad og Tobago, doping og 6+5 regel er blant tema de har balet med den siste tiden.

  • Andy Websters overgang til Wigan fra Hearts kan vise seg viktig i fremtiden. Webster brøt kontrakten med Hearts før årets sesong i henhold til EU-regelverket FIFA forholder seg til. Hva dette skulle koste ble tatt til sportsdomstolen i Lousanne (CAS). De bestemte at kompensasjonen Hearts skulle få var lik Websters lønn det siste året. FIFA er ikke happy, for dette betyr egentlig at vi kan få billige frikjøp fra spillere som har ett år igjen av kontrakten – så lenge spilleren informerer om det i tide, og går til en klubb i et annet land.
  • FIFA går inn for den såkalte 6+5-reglen. Dette betyr at alle klubber må starte kampen med minst 6 spillere som ville kunne spille landskamper i det lokale landet. Det gjenstår å se om de får med seg kongressen i Sidney (i mai) på dette og EU, men fotballkomiteen, blant annet med Pele og Hege Riise, gikk inn for reglen.
  • FIFA, fotball og doping har vært en litt vag øvelse så langt. Argumentet til FIFA er at de gjennomfører flest tester av alle forbund, mens WADA og andre som kritiserer FIFA syntes straffene som deles ut ikke er på linje med resten av idrettsverden. FIFA holder fortsatt på at det er de nasjonale forbundene som bestemmer hva staffen skal være. Det betyr at en spiller som blir utestengt i 2 år for en forseelse vil kunne slippe unna med en advarsel i et annet land.
  • Ett av FIFAs viktigste prinsipper er at fotballen skal være uavhengig fra myndigheters påvirkning. Han har derfor gått ut med en sterk advarsel til Spania. Der blir fotballforbundet presset til å holde et tidligere valg enn vanlig, og konsekvensen kan i teorien bli at Spania hives ut fra EM, CL og UEFA-cupen med umiddelbar virkning. Samtidig får ikke Danmarks ungdomslandslag spille planlagte kamper mot Egypt fordi den Egyptiske regjeringen har nektet det Egyptiske forbundet å gjennomføre kampene. Dette grunnt karikaturtegning-striden. En sak for FIFA?
  • Jeg har tidligere nevnt at England gjør alt for å få VM i 2018. En viktig mann å få på sin side er Jack Warner som kontrollerer alle stemmene i CONCACAF. Derfor ønsker nå FA å sende landslaget for å spille treningskamp mot Trinidad og Tobago i Juni (under EM). Jack Warner er som kjent fra Trinidad og Tobago. Riktignok har engelskmennen stilt to krav. Det første er at Warner må beklage at han kalte engelskmennene «an irritant», og det andre at de løser bonuskonflikten de har hatt etter VM. Spillere som gikk rettens vei for å få bonusutbetalingen sin etter VM ble utestengt fra landslaget (bl.a. Shaka Hislop), og ingen har så langt fått pengene sine. Denne saken kan med andre ord løse seg, for hvem vil vel ikke ha England på besøk?
  • Jack Warner er også i stadige diskusjoner med FIFA, domstoler og etikkutvalg. I den siste saken blir han beskyldt for å ha forsøkt å få inn «sin mann» som leder for den domenikanske republikks fotballforbund. Her støtter nå FIFA ikke lenger Warner(!), men den sittende presidenten som overlevde forsøket på «coup d’etat» fra Warner og hans mann.