Rumensk fotball anno 2007

Jeg har som tidligere nevnt vært en tur i Romania og blant annet sett Steaua Bucurest vinne 2-0 og gå videre med 3-1 sammenlagt over det ekstremt svake laget Bate fra Hviterussland. Under denne kvelden snakket jeg også med en del Rumenere og fikk supporternes syn på Rumensk fotball for tiden.

De fleste er enige om at det er bedre nå enn før revolusjonen. Da var det i stor grad bestemt hvem som skulle vinne, og andre lag enn de to hovedstadslagene som var henholdsvis politiets og hærens lag fikk ikke anledning til å vinne. Etter revolusjonen gjorde noen få mennesker noen smarte valg, og er nå styrtrike. Disse eier også fotballklubbene i landet, noen de dog mer spennende enn andre. For å ta de andre først: Timisoara og Dinamo Bucuresti er eid av olje og gass-folk. Dinamo er det presumtivt beste laget, men røk etter en kjempesprekk de siste 20 minuttene mot Lazio (slapp inn 3 de siste 20).

Steaua er det morsomste laget i denne sammenhengen. Det er eiet av en eksentrisk nasjonalistisk politiker og eiendomsmagnant som heter George «JiJi» Becali, og trenet av ingen ringere enn George Hagi. «Jiji» først: Han ble styrtrik etter revolusjonen ved at han fikk byttet til seg (det er fortsatt uklart hvordan dette gikk til) verdifullt land rundt Bucuresti mot verdiløst land han eide som gjeter(!). Byttet ble gjort med hæren i et tilnærmet 1:1-forhold. Han solgte deretter tomter her og ble styrtrik. Nå eier han Steaua og lager diverse oppslag i Rumensk presse. Han er litt homofob og har for eksempel uttalt: «Why [are there] so many homosexuals? I’ll give two or five million dollars [for a referendum], so we can finish off all homosexuals in the country.» Klasse. Se ellers Wikipedias side på mannen (selv om man ikke skal stole på Wikipedia i alt).

George Hagi ankom hovedstadslaget i Juni i år etter å ha øvd seg i Borsasbor, Galatasaray og Timisoara først – de ansatte med andre ord ikke en tilfeldig gammel storspiller som tendensen har vært her hjemme (og Hagi var vel en bedre spiller enn alle de venstrebackene jeg tenker på), og stiller til hver kamp (i følge mine nye venner i baren) i en stripete t-skjorte.

Laget i seg selv er ikke spesielt bra. De har en innkjøpt brasilianer med nummer 10 og kapteinsbind som er fus i alt, men ikke så glad i å løpe eller sentre. I tillegg mente min venn i baren at Biscali tok ut laget, og at noen spillere spilte pga. av det. Etter det jeg så, og det jeg hørte fra mine nye venner Rumenerne tipper jeg Steaua på 4de plass i gruppen deres i CL. Dristig!