Hva har skjedd i sommer?

fotballblogg.no har hatt ferie, men fotballens runde verden har rullet videre. En kort oversikt over det jeg har registrert at har foregått i sommer av ting som er verdt å merke seg (hvis jeg har glemt noe viktig får dere bidra i kommentarfeltet).

Administrerende Direktør(!) i FFK meldte seg tidlig på i sommer og mente både at Strømsgodset var kjedelige og at Tarik Elyounoussi ikke kunne spille i Premiere League fordi han ikke ville få arbeidstillatelse (glemte at Tarik er norsk statsborger og at Norge er en del av E�S-avtalen). Han beklaget senere Strømsgodset-saken og Elyounoussi-saken. Sommer ble på det heteste for Morgan når politiet tok ut tiltale mot ham for dokumentfalsk i Mikel-saken.  Morgan og NISO ble dømt for usaklig oppsigelse og organisert juks med reiseregninger(saken kostet NISO ca 3 mill.), så han er jo vant til å bli dømt i retten. Likevel overaskende at både FFK-styreformannen og Plankehaugen-lederen går ut med uforbeholden støtte. Hva tenker der på? Morgan på sin side fortsetter å gå på jobb. Hvordan kan vi få en proffesjonell drift av fotballen i Norge hvis man ikke evner å kutte samarbeid og kontakt med juksemakere som driver på kanten av loven?

I England har Man C og Svennis blitt kjøpt av tidligere statsminister og telekomeier  i Thailand Thaksin Shinawatra. Han har en stevning over seg for anklager om korrupsjon og tør ikke dra hjem, men bor i London. Formuen på anslagsvis 10 milliarder er blitt frosset i hjemlandet, men noen hundre millioner for klubben, Svennis og noen spillere greide han likevel å få med seg. Han er også anklaget for grove brudd på menneskerettighetene og maktmisbruk. FA sier han er kvalifisert til å eie en PL-klubb så lenge han ikke er dømt for noe. Premiere League begynner å ligne et konglomerat hvor rikinger kan gjemme svarte penger mens de lever livets glade dager i London. The Observer Sport Monthly har i August en ikke så flaterende profil på Thaksin og en god kommentar på hvordan engelske klubber selges til utlandet.

Andre ting å følge med på er at Blatter har bestemt seg for at VM i 2010 kommer til å bli tidenes beste, at Tevez fortsatt eies litt her og der, og West Ham fremdeles skal bli saksøkt fordi FA gjorde en dårlig jobb i straffeutmålingen. Leeds er derimot fratatt 15 poeng (!) fordi de roter med økonomien. Et så stort poengtrekk har såvidt jeg vet aldri skjedd før, og syntes noe uforståelig når West Ham, som bryter reglene og lyver til FA bare får en bot. Det burde være straff nok å spille med Tore Andre Flo.

Ellers er norske spillere solgt og utenlandske kjøpt. Braathen, Valencia og Nordtveit er gått ut av landet, og solide forsterninger fra Utlandet er hentet inn. Det er snart ikke nordmenn igjen i Tippeligaen, og hvertfall ikke noen under 25 år som får spille. I tillegg har det vært en hel del rare salg til andre Tippeligalag. Tromsø selger �rst til Start, Start selger Bärlin til Odd, VIF selger Muri til Odd, Start selger Johnsen til LSK osv. Gjøre hverandre gode heter det visst. De eneste som setter den sportslige konkurransen over penger er Brann som ikke vil selge Huseklepp til gull-konkurrent Stabæk. Det eneste rette å gjøre?