Utskiftninger i FIFA-ledelsen

Etter at Urs Linsi sluttet i FIFA for en liten tid tilbake ville Blatter endre noe på sammensetningen av ledelsen. Linsi var generalsekretær, samme stilling som Blatter hadde under Havalange, og at han sluttet kom overaskende på mange. Jack Warner var ikke spesielt glad i Linsi etter at han måtte svare for å ha solgt svartebørsbilletter under VM. Han mente det hele var en kospirasjon mellom Linsi og Ernest & Young(!), og kanskje har Warner fått viljen sin.

Den nye generalsekretæren er en franskmann som heter Jérome Valke, og han kommer fra jobben som marked- og tv-ansvarlig i FIFA . Der har han vært siden 2003, og det er jo nettopp rundt tildeling av rettigheter mye av korrupsjonen i FIFA er hevdet å ligge, blant annet i boken til Andrew Jennings. Det er derfor lett å tenke seg at Blatter og Valcke har et bra forhold. Blatter har også utnevnt tidligere sjef for finans og controlling, Markus Kattner, til visegeneralsekretær.

Det er ingen grunn til å tro at dette kommer til å bedre situasjonen noe særlig. Valcke ble egentlig sagt opp i FIFA i 2006 pga. skandalen med VISA/Mastercard, men er nå tatt inn i varmen igjen. Det er derfor grunn til å tro at han er svært loyal til Blatter. Han mener nå han ikke egentlig ble sparket, fordi saken ble anket (kostet FIFA 90 mill. dollar), og senere forlikt utenfor rettsvesenet. Ham om det.

Kattner kom inn i FIFA etter å ha jobbet i McKinsey-gruppen som FIFA brukte masse penger på slik at de kunne reorganisere FIFA. Gruppen ble ledet av Phillipe Blatter, Sepps nevø. Han sitter nå som leder for InFront, og har forhandlet om kjøp av TV-rettigheten med Kattner og Valcke. Det er en liten familie.

Kattner har også registrert i siste styremøte i FIFA at utgiftsbudsjettet er strukket til maks, og at resultatet i 2007 ikke kan forventes å bli noe særlig. Privatjet, rettsaker og skyhøye lønninger koster sitt. Jack Warner koster også FIFA en del penger. Han tjente 800 000 euro på svartebørssalget, får tv-rettighetene svært billig og gjør ellers alt for å berike seg selv og sine.

FIFAs styre fremstår mer og mer lukket og korrupt, og ingenting ser ut til å være for mye for gjengen av ja-mennesker som styrer organisasjonen etter Blatters ønsker og innfall.

Jeg ser ikke helt hva som kan stoppe utviklingen da hverken rettsaker eller dommer til nå har sett ut til å hjelpe. Kanskje vi kan håpe på en bok til Urs Linsi?