Hva er en bung?

Et ord som stadig vekk dukker opp, i sær på engelske sider jeg surfer innom, er en «bung». Dette nevnes gjerne i sammenheng med Rune Hauge og andre 10%-menn, og i forbindelse med den kommende BBC-dokumentaren om korrupsjon og ulovlig spillerkontakt (som i A.Cole-saken) er det naturlig å spørre: Hva er egentlig en bung, og hvorfor er det aktuelt nå?


På norsk oversettes dette gjerne med penger under bordet eller en bestikkelse. I Fotballverden opptrer det gjerne som en del av en overgang. La oss ta en illustrasjon. Doffen skal selges, og han bruker Rune Hauge som agent(!). Rune Hauge har en venn som er manager. Rune Hauge sier først til Start at Doffen er verdt 20 mill maks, og alt over det syntes han Rune Hauge skal ha. Så sier han til managervennen at hvis klubben managervennen leder kjøper Doffen for 40 millioner skal managervennen få 2 millioner(såkalt kick-back). Doffen blir solgt, og spiller ikke nødvendigvis så mye førstelagsfotball (Pål Lydersen, Frank Strandli, Gunnar Halle etc), men blir ganske rik. Managervennen bruker masse av klubbens penger, og blir også rik, og Rune Hauge blir skikkelig rik. Start blir passe rike, og selv om de blir lurt trill rundt, er jo 20 millioner mye penger – og de ble jo fortalt at det var maks de kunne få for Doffen.

Bytt ut Start med NFF og Doffen med TV-avtalen og man har et nytt eksempel. Alle blir rike, Rune Hauge blir rikest, og ingen gjør noe med saken.

Grunnen til at jeg hakker så mye på Rune Hauge er først og fremst fordi han etter min mening fortsatt burde vært fratatt agentlisensen sin (han ble tross alt fratatt den på livstid, og ikke to år, etter å ha bestukket George Graham med 425 000 pund), og holdt seg langt unna fotballen. I tillegg syntes jeg det er skikkelig leit at norske spillere og fotballtopper fortsetter å benytte Hauges tjenester.

Disse tingene er aktuelle for tiden, for som Independent skriver vil flere ledere og agenter bli hengt ut i en kommende dokumentar på BBC for korrupsjon, og for å ha kontaktet spillere før de hadde lov. I sin famøse samtale med den falske sjeiken fortalte Svennis om korrupsjon i flere engelske toppklubber. I Januar gikk Luton Manager Paul Newell ut og fortalte om utstrakte «bungs». Disse to sakene ledet til en etterforskning satt i gang av engelsk FA, som snart skal presentere granskningen sin. Tidligere har FA avsluttet etterforskning av Nottingham Forest manager Brian Clough pga. hans dårlig helse (assistenten Ronnie Fenton ble suspendert). FA undersøkte også 20 av John Gregorys  overganger med proactive sports management da han var manager i Aston Villa, men disse anklagene ble også droppet, ukjent av hvilken årsak.

Hva Norge angår ble det lovet at Rune Hauges rolleblanding i overgangen til Gamsten fra Tromsø til Blackburn skulle granskes, men vi har ikke hørt noe etterpå. FIFA påla også NFF å granske Hauge i forbindelse med Obi Mikel-saken. Man United meldte også inn sak på Hauge til FIFA, men det er vel mulig denne også kokte bort under forliket i saken.

Jeg ringte NFF for å høre, og fikk snakke med informasjonssjef Roger Solheim. Han sier at NFF aldri har brukt ordet «Granske» om noen av sakene. I Mikelsaken er det ikke gjort noe, og heller ikke tatt noe avgjørelse på om det skal gjøres noe. I Tromsøsaken har de fått redgjørelsen til Tromsø, men ikke tatt noen avgjørelse eller satt noen dato på når en avgjørelse skal tas. På spørsmål om saken var avsluttet svarte han at det var den ikke, så da er det ennå håp om at de vil ta oppgaven alvorlig og legge frem resultater av granskningen før saken er foreldet (etter 2 år).