Straffer og videodømming

Fjerde runde i Tippeligaen ble den store strafferunden. Det begynte i Stavanger der Start først ikke fikk straffe når Todi Jönsson ble tatt i første omgang, før de fikk straffe på overtid på en hands som nok var galt idømt. Deretter fortsatte det med tre straffer til Ham-Kam, straffe til Molde, ikke straffe til FFK og RBK og straffe og to røde kort mot Lyn. Etter dette har hylekoret for videodømming begynt å rope høyt igjen. Men skjønner disse egentlig hva de snakker om?

Blant mange andre stemmer finner vi Bertil Valderhaug i Aftenposten. Han skriver en kommentar i forbindelse med de omtalte straffene at NFF må vurdere videodømming i alle tilfeller der man ser at dommeren har dømt feil, og antyder at dersom man kan enes om at noe er galt dømt skal det vurderes omkamp. Han fortsetter med å si at NFF tok et steg i retning av å innføre videodømming over alt da de i etterkant av bataljen mellom Molde og Tromsø ga to spillere karantene, og da de opphevet utestengelsen av Fredrikstads Berthelsen. Det Valderhaug imidlertid bommer på er at han ikke skiller mellom avgjørelser som skjer i kampen, som straffer og off-side, og avgjørelser som har med sanksjoner i etterkant å gjøre. Utvisningen av Berthelsen ble ikke omgjort, bare den personlige karantenestraffen mot Berthelsen.

Dersom man skal begynne å endre på avgjørelser dommeren gjør underveis vil vi få en helt uholdbar situasjon hvor man ikke kan være sikker på om man har vunnet en kamp før etter tredje gangs anke høyeste UEFA-domstol. For eksempel kommer jeg som Start-fan til å være bitter på linjemannen i fjorårets siste runde i lang tid, men tenk hvilken parodi det ville vært hvis Start skulle kunne påklage avgjørelsen, og hverken VIF eller Start kunne ha feiret seriegullet før julenissen banket på døren.

Den eneste mulige måten jeg ser for å innføre klagemuligheter på dommeravgjørelser i kampsituasjoner er å gi lagene mulighet til å påklage avgjørelser i kamp, la dommeren se TV-bilder umiddelbart og deretter komme med en ny avgjørelse. Dette brukes blant annet i NHL, men jeg håper inderlig ikke man tar i bruk slike midler i fotballen og dermed senke sporten ned på laveste, amerikanske nivå.

Jeg synes NFF har lagt seg på en svært fornuftig linje hva videodømming angår. De bruker video til å gi riktige personlige karantene-straffer, men dommerens avgjørelser i kamp er fremdeles suverene. Også dommernes nye, mer åpne holdning til media synes jeg er et steg i riktig retning.

Der jeg synes NFF kunne brukt mer videodømming er når det gjelder å straffe de som filmer. Les mer om hva jeg og blant annet engelsk FA mener om dette i Juksemaker, juksemaker.